preskoči na sadržaj
| 6. 1. 2016. u 21:50 sati | pošalji link
Vijesti iz škola

Sve osnovne i srednje škole Republike Hrvatske pozvane su na sudjelovanje u stvaranju ove rubrike. Saznajte više...

Ukoliko želite predložiti vijest ispunite formular 'Podaci o autoru vijesti' (ulogirajte se sa svojim elektroničkim identitetom u HUSO sustavu) te unesite prijedlog vijesti. Molimo da obratite pozornost na Pravila za pisanje.

    

Kaštelanski srednjoškolci na otvaranju Kreativnog proljeća

Autor: Mirna Luketin

Manifestacija Kreativno proljeće svečano je otvorena 9. travnja 2018. godine u sućuračkoj Nadbiskupskoj palači. Kroz brojna događanja, narednih sedam tjedana, kaštelanski pojedinci, ustanove i udruge moći će pokazati javnosti svoje kreativne aktivnosti.

 


Već na samom otvaranju manifestacije, na večeri posvećenoj kaštelanskom vinogradarstvu i vinarstvu, priliku da pokažu svoju gastronomsku umješnost imali su učenici prehrambene struke i njihovi strukovni nastavnici Srednje škole Braća Radić u Kaštel Štafiliću – Nehaju.

Nakon uvodnih pozdravnih govora i tri kratka tematska predavanja, među kojima i nastavnika stručnih predmeta poljoprivrede Živka Skračića o Babici i Crljenku kaštelanskom, slijedila je degustacija jela antičke kuhinje koje su pripremili učenici pod vodstvom  svojih nastavnica.

U davnim vremenima, antička jela su pripremana uglavnom bez mesa uz obilno korištenje žitarica, grahorica, ribe, sira i različitih začina. Gostima je ponuđeno varivo od slanutka, graha i leće, kuhano u vinu s dodatkom inćuna, maslinovog ulja i začina. Uz varivo se mogao jesti libum (beskvasni žrtveni kruh sa sirom i jajima) ili lebum (u kojem ima kvasa, mlijeka, sira, jaja, maslina i meda). Od slatkih rimskih delicija na stolu su se našle savillum (pogačice slične libumu, ali slatke, s medom i makom) te patina od jabuke (sočni kolač od jabuke, prošeka, meda, maslinovog ulja, limuna i začina). Pravi užitak bio je conditum paradoxum, aromatično začinjeno vino (korišteno je Nehajsko bijelo, proizvedeno u školskom podrumu), s dodacima lovora, šafrana, papra, datulja i meda. 

Prisutni sudionici otvaranja prvog tjedna manifestacije posvećenog vinu, pohvalili su neobičan meni, uspješno pripremljena jela i trud učenika i nastavnika. U dobrom raspoloženju i uz klapu Sv. Jeronim, imali su potom prigodu kušati i kaštelanska vina proizvedena u domaćim konobama.

 

Priloženi dokumenti:
Stol_s_ponudom_antickih_jela.png (888.35 KB)
| 10. 4. 2018. u 13:07 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet

Učenički radovi

Animacija Pravila za rad na siguran način pri strojnoj obradi

Industrijska strojarska škola iz Zagreba strukovna je škola i učenje je temeljeno na radu pa je kultura sigurnosti iznimno važna. Između ostalih aktivnosti vezanih za kulturu sigurnosti i zaštite zdravlja...

Nastavni materijali

Kako učiti?

Savjeti o tome kako učiti i literatura za daljnje čitanje.

1520. - portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan uplovio...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr




preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr