preskoči na sadržaj

Obilježavanje 2011. godine kao Međunarodne godine šuma u Osnovnoj školi Slavka Kolara iz Hercegovca

S obzirom da je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 2011. godinu proglasila Međunarodnom godinom šuma, i uredništvo Portala za škole odlučilo je priključiti se podizanju svijesti o održivom upravljanju, očuvanju i održivom razvoju svih tipova šuma. Zbog toga je u sklopu našeg tradicionalnog natjecanja „Skockajte web!“ dosadašnjim pobjednicima i članovima Kluba najskockanijih ponuđena mogućnost sudjelovanja i to putem posebnog zadatka koji je uključivao obradu teme: '2011: Međunarodna godina šuma'. Nastali materijali morali su biti edukativni, a sama tema morala je biti obrađena multidisciplinarno.


Na poziv se odazvalo osam škola i svaka je od njih Međunarodnu godinu šuma obilježila brojnim aktivnostima, što je pak rezultiralo brojnim korisnim sadržajima. U narednih nekoliko mjeseci pokazat ćemo vam kako su se organizirali, koje su sve nastavne predmete uključili u svoje aktivnosti te što su sve korisnog napravili. Započet ćemo sa školom koja je pobijedila – Osnovnom školom Slavka Kolara iz Hercegovca.

Nastavnici i učenici iz Osnovne škole Slavka Kolara nisu dugo razmišljali oko toga hoće li se uključiti u naše natjecanje. Naime, oni su već na kraju prošle školske godine te na početku nove krenuli s obilježavanjem Međunarodne godine šuma.

Za početak su organizirali terensku nastavu u šumi pod nazivom „Prvi dan jeseni u šumi“ i to prvo za učenike predmetne nastave, a kasnije i za učenike razredne nastave.  Terenska je nastava organizirana pod vodstvom učiteljica Marije Bačak i Blaženke Šantalab te uz vodiča Spomenka Topljaka.

Učiteljica biologije i kemije je s učenicima provela niz pokusa u šumi, a vodič ih je dodatno podučio svim pojedinostima vezanim za šumu poput gospodarenja šumom, proglašenju tog dijela šume zaštićenim područjem, brizi o pticama grabljivicama i pticama dupljašicama, napajanju divljači itd.

Učenici su tijekom terenske nastave proučavali jesenske plodove, što se događa sa šumskim biljnim i životinjskim svijetom u jesen i kako se moramo odnositi prema šumi jer ono što šuma čini nama, moramo i mi njoj, a to je ljubav, njega i zasluženo prijateljstvo.

Prvi dan škole u novoj školskoj godini 2011./2012. obilježili su kao projektni dan pod nazivom „Međunarodna godina šuma 2011.“  gdje su učenici kroz četiri nastavna sata rješavali svoje križaljke, osmosmjerke, labirinte, kvizove, igrali ručno izrađene igrice „Šumski Monopoly“ i „Šumska avantura“, memory, izrađivali šumske bontone i dr.

Nastavnici su također kroz razne nastavne predmete s učenicima provodili niz aktivnosti na zadanu temu. Pritom su koristili mnoštvo raznih računalnih programa kako bi sadržaj čim bolje dočarali na web stranici škole. Kako bi i ostale potaknuli na očuvanje šuma, izradili su male poruke na štapićima, privjeske od recikliranog papira te posadili male sadnice koje su na glavnom trgu u Hercegovcu podijelili roditeljima učenika i ostalim prolaznicima. Iste privjeske podijelili su i djeci iz vrtića „Maslačak“ te ih usput pitali što oni znaju o šumi.

U obilježavanje Međunarodne godine šuma uključili su i svoje školske prijatelje iz Mađarske kojima su pripremili vlastiti DVD s izrađenim edukativnim i zabavnim sadržajima.

Valja spomenuti i to da su učenici i nastavnici pripremili i dva velika školska panoa na kojima se nalazilo stablo s porukama o šumi, šumske bajke na engleskom jeziku i sadržaj crtanog filma „Leteći medvjedići“ koji svojom porukom poručuju kakav treba biti naš odnos prema šumi te prigodni učenički radovi.

U ove aktivnosti bili su uključeni učenici i učitelji matične škole, ali i oni iz područnih škola. Aktivnosti na zadanu temu provodili su učitelji na satovima: likovne kulture, matematike, hrvatskoga jezika, engleskog jezika, informatike, vjeronauka, prirode i društva, biologije, kemije. Uz učenike i učitelje, u ovaj zadatak bila je uključena i ravnateljica škole Vera Obrovac, pedagog Juraj Marković, knjižničarka Barbara Evaj,  Igor Pečina, dipl. ing. šumarstva, Darko Puhović, ing. šumarstva te Spomenko Topljak, djelatnik Hrvatskih šuma.

Teško je procijeniti koliko je točno vremena utrošeno na realiziranje ovih nabrojenih aktivnosti, no treba napomenuti da su s izradom zadatka krenuli već početkom svibnja te nastavili tijekom lipnja, rujna i listopada.

Kao rezultat svih aktivnosti koje su u Osnovnoj školi Slavka Kolara iz Hercegovca održane povodom Međunarodne godine šuma, nastali su brojni web sadržaji. U priloženoj tablici vidi se o kojim je sadržajima riječ te gdje se i kako mogu pronaći.

 

SADRŽAJ KRATAK OPIS GDJE SE MOŽE VIDJETI SADRŽAJ
Nastavni / edukativni materijali
(tekstovi, prezentacije, …)
Priprema iz prirode i društva, nastavna jedinica „šuma“ sa svim dodatnim materijama, prezentacije o šumskoj flori i fauni, glogsteri (online multimedijalni posteri) na temu šuma, prezi prezentacije (online prezentacije s mogućnošću zumiranja) na temu šuma, zadaci za radoznale iz matematike, pokusi iz kemije, sadržaji terenske nastave, pjesme o šumi naših literata, postupak recikliranja papira, prezentacije o zaštiti šuma i značenju šuma za naše živote, te anketa o krpeljima. Sav nabrojani sadržaj nastao je na nastavnim satovima koje su učitelji provodili s djecom.

Većina nastavnih i edukativnih materijala iz svih nastavnih predmeta koji su obilježili zadanu temu mogu se vidjeti na navigaciji Međunarodna godina šuma 2011/Čudesna šuma predmeta/…

Sadržaj s terenske nastave:

Međunarodna godina šuma 2011/Terenska nastava i terenska nastava razredne nastave:

Međunarodna godina šuma 2011/prvi dan jeseni u šumi

Sadržaji o zaštiti šuma:

Međunarodna godina šuma 2011/Zaštitimo naše šume

Recikliranje papira:

Međunarodna godina šuma 2011/Eko

Sadržaji o šumskoj flori i fauni:

Međunarodna godina šuma 2011/Šumska flora i fauna
Web stranica „Šume-naše bogatstvo“ Na satu informatike obrađujući nastavnu jedinicu timska izrada web stranica, učenici su imali za zadatak izraditi web stranicu na temu šuma. Za tu priliku iskoristili su besplatnu Google web lokaciju.

Lijevo ispod navigacije pod nazivom informatika.

Poveznica na stranicu
Fotografije Sve što su radili na zadanu temu popratili su i fotografijama. U foto-galeriji ima nekoliko albuma.

Foto galerija:

Prvi dan jeseni u šumi

Radovi nastali na projektnom danu "Međunarodna godina šuma 2011."

Terenska nastava u šumi "Trupinski gaj"

Prvi dan nastave, projektni dan "Međunarodna godina šuma"

Pripreme za Međunarodnu godinu šuma

Forest in Fairy Tales

Suradnja s mještanima Hercegovca

Izrada privjesaka, poruka i sadnja sadnica
Animacija Kroz nastavu informatike učenici su izradili mnoštvo animacija, dok su na satu likovne kulture učenici crtali drveća i šumske životinje iz njihovog područja. Od tih je materijala učitelj likovne kulture kasnije izradio banner za web stranicu.

Međunarodna godina šuma 2011/Čudesna šuma predmeta/Informatika/animacije.

Jedna animacija se nalazi na desnoj stranici web stranice i ona je ujedno i poveznica na sadržaje o Međunarodnoj godini šuma 2011.

Audio datoteka / podcast Prilikom podijele privjesaka od recikliranog papira upitali su djecu iz vrtića što oni znaju o šumi i snimili njihove odgovore. Međunarodna godina šuma 2011/Suradnja/što kažu najmlađi o šumi
Video uradak Snimili  su događanja s projektnog dana. Međunarodna godina šuma 2011/Projektni dan
Igra „Šumska avantura“ Igra je nastala kako bi se učenici u slobodno vrijeme mogli zabaviti, a ujedno i nešto naučiti o šumi. Igra je crtana na hamer papiru te kasnije stavljena pod staklo kako bi ostala očuvana za igru. Međunarodna godina šuma 2011/razbibrige/šumska avantura
Igra „Šumski monopoly“ Isto kao i gore navedena igra, i ova je igra nastala kako bi se učenici u slobodno vrijeme zabavili te naučili više podataka o šumskim životinjama. Međunarodna godina šuma 2011/Razbibrige/šumski monopoly
Zabavni sadržaj za učenike Osmosmjerke, križaljke, bojanke, zagonetke, labirinti, memory kartice. Međunarodna godina šuma 2011/razbibrige
Popis filmova, crtanih filmova, knjiga i računalnih igrica na temu šuma Učenici web tima odlučili su sakupiti podatke o knjigama, filmovima, crtanim filmovima i računalnim igricama na temu šuma. Međunarodna godina šuma 2011/Hollywood
Zanimljivosti o šumskom svijetu Kategorija nazvana „Jeste li znali?“ sadrži razne zanimljive podatke o šumskom svijetu. Međunarodna godina šuma 2011/Razbibrige/jeste li znali
Šumski englesko-hrvatski rječnik Rječnik „English-croatian forest picture dictionary“ sadrži osamdesetak pojmova koje su učenici osmog razreda oslikali i preveli na engleski jezik. Rječnik je kasnije pomoću programa oblikovan u knjigu i može se listati. Međunarodna godina šuma 2011/Čudesna šuma predmeta/engleski jezik
Poticanje mještana Hercegovca na očuvanje šuma Izradili su poruke na štapićima, privjeske od recikliranog papira i podijelili sadnice mještanima Hercegovca u svrhu zaštite i očuvanja naših šuma. Međunarodna godina šuma 2011/Suradnja/suradnja s mještanima Hercegovca
Suradnja s OŠ Martinci iz Mađarske Uspostavili su kontakt s dugogodišnjim prijateljima iz Mađarske i zajednički surađivali na zadanu temu. Međunarodna godina šuma 2011/Suradnja/Suradnja s OŠ Martinci iz Mađarske

 

U sklopu obilježavanja Međunarodne godine šuma te rješavanja našeg zadatka, učenici i nastavnici iz Osnovne škole Slavka Kolara ostvarili su suradnju i s podružnicom Hrvatskih šuma Velika Trnovitica i Veliki Grđevac koji su im omogućili posjet šumi „Trupinski gaj“, vodiča na terenskoj nastavi te nabavu sadnica ginka.

Pobjednici natjecanja „Skockajte web! 2011.“ u kategoriji Kluba najskockanijih, učenici i nastavnici Osnovne škole Slavka Kolara iz Hercegovca i dalje će raditi na ovom i sličnim projektima. Osim toga, nastavit će svake godine sakupljati stari papir te time poticati učenike i njihove roditelje na očuvanje šuma jer znamo da se papir koji sakupimo kasnije prerađuje, a samim time se smanjuje uništavanje šuma koje nam znače život.

| 22. 3. 2012. u 13:18 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Objava učeničkih radova na Edutoriju

Kako bismo vam ponudili kvalitetniji, moderniji, pristupačniji i brži pristup svim informacijama i sadržajima na portalu škole.hr, osmislili smo i pokrenuli postupak njegovog redizajna.

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

1547. - Ivan Grozni postao je ruski car. Njegov nadimak Grozni...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr
preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr