preskoči na sadržaj

Obilježavanje 2011. godine kao Međunarodne godine šuma u Osnovnoj školi Drenje

Na prošlogodišnjem natjecanju Skockajte web! uvedeno je nekoliko promjena u kategorijama natjecanja, a s ciljem da se jasnije i pravednije procijeni kvaliteta izrade ali i održavanja školskih webova. Tako smo odlučili one najbolje izdvojiti u posebnu kategoriju nazvanu Klub najskockanijih. Dotadašnji pobjednici natjecanja postali su članovi Kluba najskockanijih pa im je ponuđena mogućnost sudjelovanja putem posebnog zadatka, obrade teme „2011. - Međunarodna godina šuma“. U sklopu zadatka trebali su temu obraditi multidisciplinarno, izraditi edukativne materijale te što bolje predstaviti sve aktivnosti na webu.


Ovoga puta vam predstavljamo aktivnosti koje je provela Osnovna škola Drenje.

U zadatak se uključilo 270 učenika razredne i predmetne nastave zajedno s učiteljima Osnovne škole Drenje, a zanimljivo je to da su se u aktivnosti obilježavanje godine šuma uključili i roditelji te ostali mještani.

Obrađujući ovu temu, tim iz Osnovne škole Drenje uspio je povezati većinu nastavnih predmeta. Ulaskom u Šumu razredne nastave, naučiti se može Hrvatski jezik, Matematika ili Priroda i društvo. Krenuvši s puno ideja, čitajući, pišući, istražujući, stvorili su niz vijesti, članaka, stripova, intervjua, približili geometriju i račune onima koji ne vole matematiku i dokazali  da je šuma neiskorišteni udžbenik. Iako su Likovna i Glazbena kultura, kao i TZK omiljeni predmeti, preskakanje preko prirodnih prepreka, penjanje u šumi, izrađivanje nakita od šumskih plodova, mogući su jedino u šumi. Šuma im je poslužila kao galerija, pozornica i  dvorana.

Šuma predmetne nastave potakla je aktivnost na satima Hrvatskog  i Engleskog jezika, Likovne kulture, Fizike, Geografije, Biologije, Informatike. Skupljali su, čitali, pisali, istraživali, mjerili, računali, snimali, fotografirali, crtali, putovali…

Osim šume razredne i predmetne nastave, organizirana je i terenska nastava koja se sastojala od čišćenja šume, proučavanja gljiva, biljaka i životinja, istraživanja, uspoređivanja, prepoznavanja, pisanja eko poruka i učenja novih sadržaja održavala se u šumarcima oko Drenja, šumama oko jezera Borovik, u Đakovu (Đakovački vezovi) te u Nacionalnom parku Risnjak. NP Risnjak su posjetili učenici sedmog razreda OŠ Drenje pod vodstvom profesorice biologije i kemije Danijele Slišković zajedno s učenicima sedmog razreda Osnovne škole Luka Botić, Viškovci.

U sklopu terenske nastave učenici su posjetili i Đakovo. Naime, kako se u Đakovu svake godine održava tradicionalna manifestacija Đakovački vezovi, a većina učenika uključena je u razne sekcije Kulturno umjetničkog društva Drenjanci iz Drenja, oni su tom prilikom nastupili na Malim đakovačkim vezovima a nastup im je bio osmišljen u znaku Međunarodne godine šume.

Učenici i učitelji Osnovne škole Drenje imali su i nekoliko posjeta u školu s ciljem zajedničkog obilježavanja Međunarodne godine šuma. Posjetio ih je šumar Martin Đaić, zaposlenik Hrvatskih šuma koji je s učenicima surađivao oko izvođenja mnogobrojnih nastavnih aktivnosti u šumi, kao i oko provođenja eko akcije u kojoj su očistili jedan dio šume, a objasnio im je i što predstavlja zanimanje šumara.

Osnovnu školu Drenje posjetila je i učenica Umjetničke škole iz Osijeka, Dijana Senkić koja im je pokazala kako decoupage tehnikom mogu izraditi šumske vile.

Nadalje, dio učenika iz osječke Osnovne škole Fran Krsto Frankopan posjetio je učenike razredne nastave u OŠ Drenje. Gostima su prezentirane aktivnosti poduzete u šumi, a učenici iz njihove škole sa svojom učiteljicom pokazali su kako kompostirati prikupljeni otpad iz šume i dvorišta škole.

Učenici razredne nastave surađivali su još s Osnovnom školom Hinka Juhna iz Podgorača. Tijekom jednodnevnog druženja upoznali su ih s realizacijom  projekta „2011. - Međunarodna godina šuma“.

Osim njih, i učenici predmetne nastave ostvarili su suradnju s dvjema osnovnim školama - Osnovnom školom Gorjani, Gorjani i Osnovnom školom Josipa Kozarca, Josipovac Punitovački.

Podsjećamo, u sklopu ovog zadatka osmišljenog posebno za Klub najskockaniih, cilj je bio i sve provedene aktivnosti što bolje predstaviti na webu. Obavljajući ovaj zadatak, učenici i nastavnici Osnovne škole stvorili su mnoštvo korisnih i kvalitetnih radova koji su razvrstani po predmetima u dvije glavne rubrike: Šuma razredne nastave i Šuma predmetne nastave.

U nastavku donosimo tablicu u kojoj se može vidjeti velik broj edukativnih sadržaja.

 

SADRŽAJ

KRATAK OPIS

GDJE SE MOŽE VIDJETI SADRŽAJ

Nastavni / edukativni materijali

(tekstovi, prezentacije, …)

Učenici i nastavnici OŠ Drenje istraživali su o drijenu, što on simbolizira, zašto se koristi izreka "zdrav ko dren" i kako su neka hrvatska naselja (kao njihovo mjesto Drenje) dobili ime po šumi drijena.

Objavljeni su nastavni listići iz većine nastavnih predmeta koje su rješavali učenici, kao i mnogobrojne prezentacije,  te savjeti o tome kako preživjeti u šumi.

Svi ti sadržaji mogu poslužiti svim posjetiteljima web stranice.

 

Izdvojeni edukativni materijali:

Dren, drenjina, Drenje?

Razgovor sa šumarom

Divovska šuma

Šumski savjetnik

Izdvojene prezentacije:

Biljni svijet šume

Životinje u šumi

NP Risnjak

Did you know?

Što su drugi rekli o šumi – mudre misli!

Primjeri nastavnih listića

Hrvatski jezik:

Jezične igre na temu šuma

Zagonetke – šumske životinje

Matematika:

Zadaci s riječima…

Priroda i društvo:

Zadaci za učenike – skupni rad

Šumski herbarij

Plakati

Engleski jezik:

The gifts of trees & Forest handout

Pojam šuma na više svjetskih jezika

Šumski rječnik pojmova

Audio file / podcast / video uradak

Osmišljen je video dobrodošlice na šumsku web stranicu.

Također, učenici su snimljeni kako izvode mjuzikl  Ježeva kućica,  pjevaju šumske pjesmice u šumi (ali i u učionici), te izvode različite vježbe na satu tjelesne i zdravstvene kulture u šumi.

Od videozapisa na engleskom jeziku mogu se pogledati Rain dancer (Ples kiše), zatim igra pantomime na temu Forest animals (šumske životinje), a tu su i neizostavni savjeti kako preživjeti u šumi - „10 tips for survival“.

Medijska kultura / hrvatski jezik:

Video dobrodošlice na šumsku stranicu OŠ Drenje

Igrokaz Ježeva kućica

Glazbena kultura:

Himna zadrugara

Obrada pjesme „Molba gljive muhare“

Pjevamo u šumi

Tjelesna i zdravstvena kultura:

TZK: Tri videozapisa iz šume

Oponašanje životinja

Šumsko vježbanje u razredu!

Engleski jezik:

Rain dancer

10 tips for survival

Forest animals

Fotografije

U rubrici Foto-galerija nalazi  se 14 albuma na temu „Međunarodna godina šuma“. Objavljeni su likovni radovi učenika od 1. do 8. razreda, fotografije flore i faune u obližnjoj šumi… Svaki album popraćen je odgovarajućim naslovom odrađene aktivnosti radi lakšeg snalaženja posjetitelja.

Šumska fotogalerija Osnovne škole Drenje

Online kviz

Na satu informatike učenici osmih razreda osmisli su kviz Tko želi biti šumski milijunaš.  S obzirom da učenici u područnim školama nemaju Internet ovaj kviz je napravljen na način da učiteljica čita pitanja, a učenici odgovaraju kao u pravom Milijunašu. Kviz je napravljen samo za čitanje i nisu dozvoljene nikakve preinake ukoliko nemate našu lozinku. Izrađene su i križaljke, te kvizovi u kojima je trebalo nadopuniti rečenice, povezati pojmove…

Napomena:

Svi kvizovi razvrstani su u rubrike: Šuma razredne nastave i Šuma predmetne nastave ovisno o sadržaju kojem pripadaju tako da ovdje donosimo izravan link na kviz. Odabrani su najbolji primjeri kviza za svaku vrstu kviza.

Kvizovi:

Tko želi biti šumski milijunaš?

sumskikviz.htm

sumskikviz1.htm

sumskikvizbiologija.htm

sumskikvizbiologija2.htm

 

Križaljka:

sumskakrizaljka.htm

 

Zadaci uparivanja:

sumapovezivanjebiologija1.htm

Grmlje.htm

 

Nadopunjavanje rečenice:

nadopunikviz.htm 
 

Engleski jezik:

internationalyearofforestsquiz.htm

AnimalRiddles.htm

rainforestquiz.htm

Animacija

Učenici su na satu informatike izrađivali animacije na računalu na temu Međunarodna godina šuma i pritom su koristili program GIF animator.

Animacije učenika mogu se pogledati na http://os-drenje.skole.hr/sumapn?news_id=399#mod_news (na samom dnu su napisane vijesti)

Online edukativna igra

Učenicima je predstavljena igra/priča  Beskonačna šuma. Priča čitatelju kroz interaktivne šumske ilustracije objašnjava što je Internet i između ostalog, što se na njemu može raditi. Istovremeno se uči da na Internetu ima i loših stvari od kojih se treba zaštititi.

Beskonačna šuma

Eko akcije

Prije posjeta šumi ispisane su eko poruke kako bi upozorili ostale mještane na pravilan odnos prema šumi. U suradnji s Hrvatskim šumama organizirana je akcija čišćenja šume u njihovom kraju, te su postavljene drvene table s porukama upozorenja za mještane.

Pisanje eko poruka

Akcija čišćenja šume

Šumska kuharica

Radeći zavičajne govore u hrvatskom jeziku, dopustili su da se njihove mame i bake izraze na svoj način. Svi zainteresirani tako mogu proučiti i koristiti nastalu Kuharicu.

Šumska kuharica

Dojdole

Znate li što su dojdole i na koji je način nastup učenika OŠ Drenje na Malim đakovačkim vezovima bio osmišljen u znaku Međunarodne godine šume?

Više o dojdolama može se saznati i pogledati na http://www.os-drenje.skole.hr/sumapn?news_id=281

Ostalo

Puno aktivnosti provedeno je u školi a i na svježem šumskom zraku, bez računala.

Nastava matematike u šumi

Maketa listopadne šume

Šumske vile i naši mali likovnjaci

Europski dan jezika u znaku Međunarodne godine šuma

Modna revija šumskih vila i vilenjaka

 

| 24. 5. 2012. u 10:14 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet

Učenički radovi

Objava učeničkih radova na Edutoriju

Kako bismo vam ponudili kvalitetniji, moderniji, pristupačniji i brži pristup svim informacijama i sadržajima na portalu škole.hr, osmislili smo i pokrenuli postupak njegovog redizajna.

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

1547. - Ivan Grozni postao je ruski car. Njegov nadimak Grozni...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr
preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr