preskoči na sadržaj

Obilježavanje 2012. kao Međunarodne godine održive energije u Osnovnoj školi Popovac

Već smo nekoliko puta istaknuli da su članovi Kluba najskockanijih u natjecanju „Skockajte web! 2012“ u organizaciji CARNetovog Portala za škole  tijekom 2012. godine imali poseban zadatak tematski povezan s Međunarodnog godinom održive energije. Kroz svoje školske aktivnosti škole su obilježavale ovu globalno važnu temu, a poseban je naglasak stavljen na objavu tematskih sadržaja na školskom webu.


U Osnovnoj školi Popovac u ovaj su se projekt uključili svi učenici razredne i predmetne nastave iz matične škole Popovac, te područnih škola u Kneževu i Branjini. Sudjelovali su i učitelji iz hrvatskoga jezika, informatike, likovne kulture, fizike, tehničke kulture, engleskoga jezika, njemačkoga jezika, tjelesne i zdravstvene kulture, glazbene kulture, povijesti, biologije i kemije te učitelji razredne nastave. Korelacijom su povezani svi nastavni predmeti, kako bi učenici kroz praktične zadatke i primjere stekli vještine potrebne za produktivnije i pametnije korištenje energije te započeli s još većim koracima u ostvarenju konkretnih ušteda. Dio nastavnih materijala vezanih uz ovaj projekt je digitaliziran, a ostatak će biti predstavljen u digitaliziranom izdanju na mrežnoj stranici škole za sve posjetitelje kojima će se učiniti zanimljivim i korisnim.

Kao prvu aktivnost, organizirali su pod vodstvom učiteljice Martine Stanković i učitelja Tomislava Perana terensku nastavu za sve učenike u osječkom EE info centru pod nazivom „Čuvajmo energiju“. Djelatnici EE info centra učenicima su održali kratko predavanje o demo objektu solarne pasivne kuće u kojoj je smješten info centar na kojem su učenici saznali više o pasivnoj gradnji, potrebi efikasnog korištenja energije, ulozi izolacije u uštedama energije u zgradama i o energetski efikasnoj rasvjeti. Nakon toga, organizirana je i terenska nastava za učenike razredne nastave u Zlatnoj Gredi gdje su učenici saznali više o obnovljivim izvorima energije.
 
Zadnji tjedan nastave u prošloj školskoj godini obilježen je kao projektni dan pod nazivom „Međunarodna godina održive energije za sve“  na kojem su učenici sudjelovali u različitim radionicama na temu energije. Tom su prilikom učenici puna toga i naučili i to rješavajući križaljke, osmosmjerke, labirinte te društvene igre izrađene od plastičnih čepova i sličnih materijala. Organizirana je i školska priredba na kojoj je prikazan film u kojem je uvršten velik dio radionica vezanih uz energiju.

Pored navedenog, učiteljica biologije i kemije s učenicima je provela niz pokusa u šumi, a neki od njih objavljeni su i na mrežnoj stranici škole. Vrijedi napomenuti da su pripremili i nekoliko školskih panoa na kojima su se nalazili savjeti o uštedi energije. I ostali učitelji su također kroz razne nastavne predmete s učenicima provodili niz aktivnosti na zadanu temu i pritom su koristili mnoštvo raznih računalnih programa kako bi sadržaj čim bolje dočarali na mrežnoj stranici škole. Također, kako bi i ostale potaknuli na štednju energije, učenici su zajedno s nastavnicima napisali poruke na eko straničnicima te posadili nove sadnice u školskom vrtu.

Tablica aktivnosti

 

SADRŽAJ

KRATAK OPIS

GDJE SE MOŽE VIDJETI SADRŽAJ?


Nastavni/edukativni materijali

(tekstovi, prezentacije, …)
 1. Energija
 2. Obnovljivi izvori energije
 3. Engleski jezik: Reduce your footprint and change your world
 4. Njemački jezik:ENERGIESPARPLAN: 10 einfache Methoden zur Energiesparung
 5. Biologija i kemija: Energija – mali pokusi
 6. Povijest korištenja energije
 7. Vjetar i energija vjetra
 8. Voda i energija vode
 9. Izdvajanje otpada
 10. Smanjivanje otpada u vrtu
 11. Smanjivanje otpada u kući
 12. Efekt staklenika
 13. Okoliš, otpad i energija
 14. Eko stripovi – štedimo energiju!
 15. Tehnička kultura: Energija, ekologija i promet
 16. Fizika u eko igračkama
 17. Eko priručnici, slikovnice, bojanke...
 18. Kako izraditi vjetrenjaču?
 19. Pravila za uspješno kompostiranje
 20. Energija i INFORMATIKA (online posteri, križaljke, osmosmjerke, stripovi, prezentacije i animacije)
 

Online zabava i igre

U ovu rubriku smjestili smo online igrice koje su naši učenici pronašli i rado zaigrali na računalu, ali pripremi smo im mi i naše osmosmjerke, slagalice, križaljke i kvizove.

http://os-popovac.skole.hr/ekoonlinezabava

http://os-popovac.skole.hr/nastavaienergija?news_hk=5559&news_id=3438&mshow=1131#mod_news

Fotografije

Fotogalerije:

 • Igranje društvenih eko igara
 • Origami izložba – novi svijet od starog papira
 • Izrada eko sela na satu tehničke kulture
 • Eko strip – štedimo energiju
 • Akcija lijepljenja eko podsjetnika po školi
 • Prikupljanje starog papira
 • Bojamo na satu razrednika na temu održive energije
 • Bakin vrt
 • Eko kućica od trske
http://os-popovac.skole.hr/fotogalerija

Animacija

Animacije su izradili učenici na nastavi Informatike kako bi se popratili tekstovi o provedenim aktivnostima.

http://os-popovac.skole.hr/nastavaienergija?news_hk=5559&news_id=3438&mshow=1131#mod_news

Audio file/Podcast

Eko himna projekta Međunarodna godina održive energije za sve

Eko pjesmica učenika razredne nastave

http://os-popovac.skole.hr/nastavaienergija?news_hk=5559&news_id=3438&mshow=1131#mod_news

Video uradak

Snimili smo govorne vježbe naših učenika, video za naše prijatelje u Australiji i Rumunjskoj, edukativne video uratke u kojima smo pokazali što se sve može sa plastičnim čepovima, naše eko poruke učenika razredne nastave...

Električni automobili (HJ)

Solarni kolektori (HJ)

Mala eko matematika

Pokus: Solarni kolektori

Efekt staklenika

Energija iz Sunca

Eko abeceda

Naše eko poruke

Suradnja sa školama iz Australije i Rumunjske

Vježbajmo zajedno

Prikupljanje starog papira

Skupljanje smeća oko ribnjaka

Radionice

Mala smo škola s velikom dozom kreativnosti i to smo i u ovom projektu dokazali na mnogobrojnim radionicama za koje smo utrošili puno vremena, ali vidjet ćete da je ipak sve određeno s ljubavlju i osmjehom na licu jer uistinu smo uživali. Neke od radionica koje smo proveli su:

 • Novi svijet od starog papira
 • Izrada eko kućica
 • Kreativne eko radionice od otpadnih materijala
 • Izrada cvijeća od plastičnih vrećica
 • Prikupljanje nepotrebnih CD-ova i DVD-ova te izrada ukrasa od njih.
http://os-popovac.skole.hr/ekoradionice

Naše eko akcije

 
    Prvo smo izradili eko naljepnice i polijepili ih po školi kako bi još jednom podsjetili učenike na savjete oko štednje energije, a zatim smo zasukali rukave i pozabavili se prikupljanjem starog papira, uređenjem školskog dvorišta i vrta, brigom za kompostište u školi, ali prodavali smo i razne predmetke koje smo izrađivali na radionicama kako bi kupili sadnice za vrt…

http://os-popovac.skole.hr/ekoakcije

Eko savjeti za sve

U rubrici Eko savjeti za sve na jednom mjestu predstavili smo našim posjetiteljima jednostavne mjere štednje energije.

 • Jeste li isključili punjač za mobitel iz struje?
 • Rasvjeta
 • Mjerenje potrošnje energije u vašem domu
 • Proizvodi i recikliranje
 • Energija i promet
 • Štednja vode
 • Hrana i energija
 • Pet praktičnih koraka za spas planete – koncept 5R
 • Recikliranje za početnike
http://os-popovac.skole.hr/ekosavjeti
Eko terenska nastava Posjetili smo EE info centar u Osijeku, Eko centar Zlatna Greda... http://os-popovac.skole.hr/ekoizleti

 

Svakako treba istaknuti da se u obilježavanje Međunarodne godine održive energije u Osnovnoj školi Popovac uključilo i njihove školske prijatelje iz Australije, Rumunjske i Mađarske za koje su pripremljeni vlastiti CD-i s izrađenim edukativnim i zabavnim sadržajima. Za različite aktivnosti, učenici i nastavnici utrošili su i različito vrijeme koje varira od jednog školskog sata do nekoliko dana. Puno je vremena utrošeno na prezentiranje korisnih sadržaja na web stranici i radu na računalu te je velik dio aktivnosti proveden na svježem zraku, a ne samo u učionici.  

Tako je u sklopu terenske nastave organizirano čišćenje oko ribnjaka, prikupljanje plastičnih vrećica, čepova i ostalih materijala koje su učenici iskoristili eko kreativne radionice. Sama terenska nastava organizirana je u eko centru Zlatna Greda i u EE info centru u Osijeku. Treba istaknuti da je u sklopu ovog zadatka ostvarena i međunarodna suradnja. Tako su učenici 6. razreda u školskoj knjižnici izrađivali eko straničnike za knjige na način da je svaki učenik na poleđini svog straničnika napisao eko poruku o štednji energije. Ti su straničnici poslani na adresu prijateljskih škola u Australiji i Rumunjskoj.

Osim toga, ostvarena je i suradnja sa Sveučilištem u Pečuhu u Mađarskoj na način da su učenici, zajedno sa svojim nastavnikom informatike, poslali lektoru hrvatskoga jezika na pečuškom sveučilištu Željku Predojeviću svoje materijale o održivosti energije na kojima su studenti uvježbavali jezične sposobnosti hrvatskoga jezika. Suradnja je ostvarena i s lokalnim stanovništvom Popovca, Kneževa i Branjine putem distribucije brošura sa savjetima za uštedu energije, eko poruka na štapićima te privjesaka od recikliranog papira.

Kroz suradnju s javnom ustanovom Spomen iz Jasenovca, u vrtu Osnovne škole Popovec učenici će posaditi lukovice žutih šafrana u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece te tisuće druge djece stradale u holokaustu. Žuta boja cvijeća podsjeća na žutu zvijezdu koju su Židovi morali nositi pod nacističkom vlašću.

Vrijedno je spomena da su učenici i učitelji iz Popovca predmete izrađene i tematski vezane uz obnovljive izvore energije prodavali te sva prikupljena sredstva donirali za liječenje Mislava, teško oboljelog učenika 2. razreda iz Osnovne škole "Retfala".

Na kraju valja istaknuti da Osnovna škola Popovac s ponosom nosi titulu eko škole  te da će učenici i nastavnici i dalje nastaviti sudjelovati na projektima vezanim uz ekologiju. Također, nastavit će se i s akcijama prikupljanja starog papira te će se i dalje poticati učenike i njihove roditelje na očuvanje okoliša i štednje energije jer ta se škola nalazi na području od posebne državne skrbi i svaka ušteđena kuna svima je dobrodošla.

 

| 12. 3. 2013. u 13:53 sati | RSS | print | pošalji link |


Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Objava učeničkih radova na Edutoriju

Kako bismo vam ponudili kvalitetniji, moderniji, pristupačniji i brži pristup svim informacijama i sadržajima na portalu škole.hr, osmislili smo i pokrenuli postupak njegovog redizajna.

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

1547. - Ivan Grozni postao je ruski car. Njegov nadimak Grozni...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr
preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr