preskoči na sadržaj
| 6. 9. 2017. u 15:27 sati | pošalji link
Kriteriji natjecanja


Digitalni će nastavni materijali koji se prijave na natjecanje biti pregledani u dva kruga.


U prvom će krugu organizatori natjecanja diskvalificirati digitalne nastavne materijale koji nisu u skladu s pravilima natjecanja i ne zadovoljavaju osnovne kriterije.

Nakon eliminacijskog kruga preostale će digitalne nastavne materijale pregledati Ocjenjivački sud natjecanja na temelju kriterija za ocjenjivanje i odrediti pobjednike natjecanja.

 

Osnovni ili eliminacijski kriterij

 

Digitalni nastavni materijal treba biti kreiran u duhu tolerancije (nacionalna, etnička, vjerska, rasna, spolna, rodna itd.) tako da ne potiče nasilje i vrijeđanje uvažavajući i poštujući pravila ponašanja i komunikacije na internetu.

 

Sigurnost na internetu (cyberwellness) - sadržaji koji se dohvaćaju s udaljenih servisa moraju biti osigurani kako zlonamjernim djelovanjem ne bi dohvaćali nepoćudne sadržaje.

 

Tekst ili zvučni zapis digitalnog nastavnog materijala mora koristiti hrvatski standardni jezik, osim u iznimkama kada je namijenjen učenju stranih jezika.

Iznimka je i u slučaju kada  je pojedini dio digitalnog nastavnog materijala izrađen u digitalnom alatu koji je na stranom jeziku te nije moguće prevesti alatnu traku na hrvatski jezik.

 

Digitalni obrazovni sadržaj mora imati jasno naznačenu licencu pod kojom je izdan i nositelja autorskih prava.

Svi digitalni nastavni materijali prijavljeni na natjecanje trebaju biti objavljeni pod otvorenom licencom (licencom otvorenog tipa) koja određuje da se sadržaj koristi od strane drugih uz imenovanje vlasnika i obavezu da se dijeli pod istim uvjetima, odnosno da se dijeli na način da imenuje originalnog vlasnika. Takva licenca dopušta slobodno korištenje i dorađivanje od strane drugih, kako za nekomercijalnu distribuciju, tako i u komercijalne svrhe (kao npr. Creative Commons licence).

 

Kriteriji za ocjenjivanje

 

Pedagoški, didaktičko-metodički i psihološki kriteriji

 

Aktivnost i primjerenost

Od digitalnog nastavnog materijala očekuje se da je motivirajući i da se njegovim korištenjem potiče aktivno uključivanje učenika u odgojno-obrazovni proces. Nastavni ciljevi, postupci, aktivnosti i zadatci unutar digitalnog nastavnog materijala trebaju biti primjereni razvojnoj dobi učenika.

 

Zornost sadržaja

Digitalni obrazovni sadržaj sadrži multimedijske i interaktivne sadržaje (tekst, kviz, fotografija, crtež, audio i video zapis).

Navedeni sadržaji trebaju biti usmjereni svim osjetilima, biti zorni i funkcionalni.

 

Postupnost, diferencijacija i integracija sadržaja

Digitalni nastavni materijal treba poštovati četiri osnovna pravila postupnosti (od bližem prema daljem, od jednostavnog prema složenom, od lakšeg prema težem, od konkretnog prema apstraktnom). Poželjno je da sadržaj digitalnog nastavnog materijala bude raščlanjen na pojedine cjeline, dionice ili razine odgojno-obrazovnog procesa i da omogućuje sintezu naučenoga.

 

Aktivnost učenika i suvremene nastavne metode
Digitalni nastavni materijal potiče aktivno sudjelovanje učenika u nastavnom procesu suvremenim nastavnim metodama, strategijama i pristupima kao što su rješavanje problema, istraživačka i projektna nastava korištenjem dodatnih sadržaja i informacija na internetu. Sadržaj treba biti povezan s pojavama i procesima u učenikovom okruženju i u svijetu, poticati kreativnost i stvaranje novih sadržaja kao i suradničko učenje (rad u skupinama ili paru) te razvoj kritičkog mišljenja.

 

Povratna informacija i samovrednovanje učeničkih postignuća
Poželjno je da digitalni obrazovni sadržaj nudi interaktivne provjere znanja i vještina s ciljem ponavljanja (kviz).
 

Tehnički kriteriji

 

Ergonomska i vizualno atraktivna organizacija
Elementi grafičko-korisničkog sučelja moraju biti ergonomski i vizualno atraktivno organizirani. Ergonomija se mora očitovati u mogućnosti korisnika da intuitivno i s lakoćom koristi i ulazi u interakciju s digitalnom sadržajem, bez suvišnog proučavanja uputa ili previše pokušaja i pogrešaka prilikom izvršavanja jednostavnih akcija. Vizualna se atraktivnost očituje u kvaliteti digitalnog nastavnog materijala koja grafičkim elementima privlači, stimulira korisnika i potiče ga na daljnje korištenje i učenje (atraktivne i moderne grafike, zanimljivi virtualni likovi, atraktivni prijelazi između elemenata sadržaja i sl.).

Kvalitetan audio-vizualni sadržaj
Grafički elementi (slike, grafike i fotografije) moraju biti kvalitetni, jasni, sadržajno povezani, opisani nazivom i po potrebi, popratnim tekstom. Zvuk koji prati sadržaj mora biti jasan, a odgovarajući zvučni zapisi na adekvatan način pratiti obrazovne aktivnosti.
Ako materijal koristi video zapise potrebno je osigurati adekvatnu kvalitetu video zapisa i korisniku ugodan ton glasa, točan i prikladan izričaj hrvatskog standardnog jezika osim prilikom učenja stranog jezika.


Jezični kriteriji

 

Jezik je prilagođen predznanju i razvojnim mogućnostima učenika, razumljiv je i jasan, a pri tome omogućava sustavno obogaćivanje učenikova rječnika.


Organizacijski kriteriji

 

Digitalni obrazovni sadržaj treba biti izrađen tako da je pregledan i ima jasno naznačenu sustavnu i smislenu organizaciju. 
 

*  *  *

 

Kriteriji su definirani uvažavajući ciljeve natjecanja i mogućnosti alata Libar, a temelje se na dokumentu Prijedlog kriterija za evaulaciju i preporuka za izradu digitalnih nastavnih sadržaja.

 

Napomena: Ocjenjivački će sud evaluirati prijavljene digitalne nastavne materijale u razdoblju od 2. do 20. listopada 2017. godine. Molimo sve koji prijave svoje digitalne nastavne materijale da ih u periodu od petka, 22. rujna 2017. godine do proglašenja pobjednika ne mijenjaju kako bi se nesmetano mogli pregledati i evaluirati.

 

 

Natjecanje se održava u sklopu CARNetove korisničke konferencije koja je dio projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)" koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Europskog socijalnog fonda (ESF) ".

      
Projekt je sufinancirala Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

 

Edu.hr portal CMS za škole CARNetova korisnička konferencija Elektronički identitet Edu.hr portal Forum CARNetovog Portala za škole namijenjen učenicima, nastavnicima i zaposlenicima hrvatskih škola Nacionalni portal za učenje na daljinu Moodle

Učenički radovi

Objava učeničkih radova na Edutoriju

Kako bismo vam ponudili kvalitetniji, moderniji, pristupačniji i brži pristup svim informacijama i sadržajima na portalu škole.hr, osmislili smo i pokrenuli postupak njegovog redizajna.

Nastavni materijali

Veliko i malo slovo DŽ dž

OŠ HJ A.1.1. Učenik razgovara i govori u skladu s jezičnim razvojem izražavajući svoje potrebe, misli i osjećaje. OŠ HJ A.1.3. Učenik čita tekstove primjerene početnomu opismenjavanju i jezičnome razvoju....

Audio&video

1780. - umrla Marija Terezija, češka i ugarsko-hrvatska...

Copyright © 2010 CARNET. Sva prava pridržana | Uvjeti korištenja | Impressum

A A A  |  

Mail to portal@CARNET.hr
preskoči na navigaciju
admin@raspored-sati.hr www-root@raspored-sati.hr ivan@raspored-sati.hr ivana.tolj@raspored-sati.hr marko.horvatovic@raspored-sati.hr www-root@donja-dubrava.hr analiza@donja-dubrava.hr pretinac@donja-dubrava.hr pajo.pajic@donja-dubrava.hr coran.goric@donja-dubrava.hr ivana@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr