2016-06-28 11:12:38

Sve je manje nade za spas koraljnih grebena

Izumiranje koraljnih grebena zbog sve većih posljedica klimatskih promjena zadaje muke znanstvenicima diljem svijeta. Zadnju su nadu polagali u odrasle, zdrave koralje s lokacija gdje turizam ne vrši toliki pritisak na okoliš, kako bi ponovo naselili područja gdje su koralji nestali. No, pokazalo se kako to ipak neće biti moguće.

Biolog sa Sveučilišta Centralna Florida John E. Fauth, jedan od istraživača koji su uzimali uzorke iz Karipskog mora, zaključuje: „Situacija je jako loša i obeshrabrujuća". U radu predstavljenom na 13. Internacionalnom simpoziju za koraljne grebene istraživači su prezentirali zabrinjavajuće rezultate. Od 34 lokacije te 327 kolonija koralja u priobalnim morima Floride, Puerto Ricoa i otoka u Karipskom moru (St. Thomas, St John i St. Croix), koralji vrste Acropora palmata koji su rasli na lokacijama na kojima je veći pritisak turizma uopće nisu imali gonada. Ako se životinja ne može razmnožavati, ona će s vremenom izumrijeti.

Spojevi iz krema za sunčanje štete koraljnim grebenima

Spomenuta je vrsta koralja ugrožena i turizam, pogotovo ronioci, predstavljaju veliku prijetnju kolonijama koje vrsta tvori. Studija koja je provedena 2015-te godine na ovim koraljima pokazala je kako se na područjima s jakim ronilačkim turizmom mogu zabilježiti visoke koncentracije oksibenzona u moru. Oksibenzon je spoj koji služi kao UV filter u kremama za sunčanje i koji ne samo da uzrokuje oštećenja na DNA kod odraslih koralja već može dovesti i do smrti koralja, zbog čega dolazi do deformacija ličinki koje se kasnije ne razvijaju pravilno i na kraju ugibaju. Najveće koncentracije tog spoja pronađene su na grebenima koji su ujedno i najpopularnije lokacije za turiste. Oksibenzon također uzrokuje izbjeljivanje koralja što je najvažniji uzrok izumiranja koralja u cijelom svijetu. Koralji izbijele kad izgube ili otpuste simbiotske alge koje žive u njima i osiguravaju potrebne nutrijente.

Znanstvenici su dokazali kako oksibenzon dolazi u okoliš najčešće preko krema za sunčanje u spreju. Turisti na plažama nanose sprej na tijelo, no dio kemikalija prenosi se i na pijesak ili šljunak na plaži i nakon visoke plime odlazi u more.

Koralji su u većoj opasnosti nego što se mislilo

Ove su dvije studije pokazale kako su koraljni grebeni u još većoj opasnosti nego što se mislilo. Nekoliko vrsta koralja je već na listi ugroženih vrsta u SAD-u. Činjenica kako se koralji na Karibima ne mogu razmnožavati predstavlja veliki problem u procesu oporavku grebena. Koralji koji unatoč zdravom izgledu nisu reproduktivno sposobni i visoke koncentracije oksibenzona na područjima koraljnih grebena pokazatelji su ozbiljnosti situacije.

„Moramo odmah reagirati! Rješenje je toliko jednostavno jer je dovoljno ne koristiti tvari koje mogu ugroziti koralje. Nosite ronilačka odjela ili se ne mažite kremama za sunčanje prije zarona. Tako ćete jako doprinijeti zaštiti koraljnih grebena i pomoći u njihovoj konzervaciji i gospodarenju. Koraljni su grebeni najproduktivniji morski ekosustavi na cijelom svijetu i pomažu razvoju održivog ribarstva i turizma. Napravit ćemo sve u svojoj moći kako bismo sačuvali ljepote podmorja koje vidimo danas, za generacije koje dolaze", zaključuje Fauth.

 

Tekst je prenesen s internetskih stranica Biologija.com.hr.

 


www.skole.hr