2008-06-14 00:00:00

Najskuplji film svih vremena
Kleopatra redatelja Josepha L. Mankiewicza (Five Fingers, All about Eve) jedan je od najpoznatijih hollywoodskih filmova svih vremena, raskošno produciran, sniman na autentičnim lokacijama, i koji je osvojio četiri Oscara (za scenografiju, fotografiju, kostime i vizualne efekte).
Sa šest sati, skraćen na četiri

Prvotno je trajao šest sati, no naknadno je skraćen na sadašnju verziju od četiri sata. Radnja filma prati uspon i pad egipatske carice Kleopatre koja je zahvaljujući svojim diplomatskim sposobnostima, šarmu i neupitnoj ljepoti osvajala najvažnije ljude tadašnjega vremena - rimskoga cara Cezara i slavnoga vojnoga zapovjednika Marka Antonija.

 
Studio Fox zamalo bankrotirao


Zanimljiv je podatak da je ovaj film (ne)slavan po tome što je zbog njega Fox bio na rubu bankrota. Naime, troškovi su premašili namijenjeni budžet za gotovo 200%, tako da je zbog toga film i danas na vrhu liste najskupljih američkih filmova svih vremena.

Također, prilikom snimanja dvoje glavnih glumaca, slavni Elizabeth Taylor i Richard Burton, započeli su vezu koju su nešto kasnije ovjenčali brakom, no pratili su ih brojni tračevi, što je dodatno otežalo snimanje.

CLEOPATRA, 1963.

Godine 48. prije Krista rimski car Julije Cezar šalje izaslanika Pompeja iz Farzalije u Egipat. Mladi egiptski faraon Ptolomej pokušava pridobiti Cezara koji također posjećuje Egipat. A ne bi li i sama pridobila Cezarevu naklonost, faraonova starija sestra Kleopatra  na lukav način dospije u njegovu palaču te ga osvoji.

Zaljubivši se u nju, Cezar odmah proglašava Kleopatru jedinom vladaricom Egipta i uzima je za ljubavnicu, a iz te veze će im se roditi i dijete. Međutim, Cezar će se morati vratiti u Italiju, a prigodom Kleopatrinog posjeta Rimu car će biti ubijen te će se ona vratiti u Egipat. Nešto kasnije Kleopatra će upoznati Cezarevog štićenika Marka Antonija i oni će postati ljubavnici i vojni saveznici...
Uloge: Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Pamela Brown, George Cole, Hume Cronyn, Kenneth Haigh, Martin Landau
Scenarij: Joseph L. Mankiewicz, Ranald MacDougall, Sidney Buchman (prema knjizi Carla Marija Franzera)
Redatelj: Joseph L. Mankiewicz

Vijest je preuzeta s internetskih stranica Hrvatske radio-televizije.

www.skole.hr