2007-06-29 00:00:00

Pogled na rođenje svemiraNASA je predstavila model svemirskog teleskopa koji bi 2013. godine trebao zamijeniti ostarjeli Hubble i - prema najavama znanstvenika - dosegnuti najudaljenije kutove svemira.Nazvan po Jamesu Webbu, ravnatelju NASA-e iz vremena programa Apollo, ovaj teleskop bit će veći i kružit će stacionarnom orbitom udaljenijom od Zemlje. Imat će i divovsko ogledalo koje će mu omogućiti znatno dalji doseg u dubine svemira. Svemirski teleskop James Webb (JWST) će imati i specijalni štit za zaštitu od Sunčevog svjetla, što će mu omogućiti da ostane hladan. Čime će se povećati njegova osjetljivost na infracrveno zračenje.

Teleskop će biti dugačak 24 metra, a visok 12, s heksagonalnim zrcalom promjera 6,5 metara, koje je gotovo tri puta veće od Hubbleova. Bit će postavljen na udaljenosti od 1,5 milijuna kilometara od Zemlje.

Lansiranje teleskopa James Webb predviđeno je za šest godina, odnosno u lipnju 2013. godine, a do tada svi zainteresirani mogu uživati u modelu postavljenom ispred Nacionalnog zrakoplovnog i svemirskog muzeja Smitsonian u Washingtonu. Taj je model visok poput dvokatnice i težak više od pet tona.

Očekivani životni vijek Svemirskog teleskopa James Webb postavljen je na deset godina.

www.skole.hr