2007-08-01 00:00:00

Subvencionirani krediti za učitelje
Prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama moći će od jeseni dizati subvencionirane stambene kredite uz kamatu od 1,67 posto, na najviši iznos od 800.000 kuna. Ostatak kamate subvencionirat će Ministarstvo znanosti.

Kako bi potaknuli mlade na upisivanje deficitarnih učiteljskih zanimanja, ali i preseljenje profesora u manja mjesta, u Ministarstvu znanosti najavili su od jeseni povoljne stambene kredite za prosvjetare. Sindikati su ravnopravan partner u projektu stambenih kredita, a njihove ankete pokazuju poražavajuće stanje za zemlju koja želi biti "društvo znanja". Više od 6000 prosvjetara živi u nepovoljnim stambenim uvjetima.

Iako se pravilnik još izrađuje, najvažniji će kriteriji za dobivanje kredita biti deficitarna struka, preseljenje u manje mjesto i izvrsnost u nastavi. Prednosti će tako imati profesori stranih jezika, matematike, informatike, strukovnih predmeta kojih kronično nedostaje. Samo u osnovnim školama zbog nedostatka stručnih nastavnika s djecom radi više od 1700 nestručnih osoba.

Hrvatski školski sindikat Preporod ne podupire projekt Ministarstva. Kao razloge navode da nije napravljena ozbiljna snimka stanja stambenih potreba, zatim neusklađenost osiguranja sredstava i potreba, nedorečenost kriterija, vrijeme otpočinjanja projekta, diskriminacija u dodjeli...

Ističu da sindikaliste koji su ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu dali potporu nije zasmetalo ni što "raspodjelom subvencioniranih kredita nije obuhvaćeno nenastavno osoblje", zbog čega će, tvrde, više od 20 posto zaposlenih u školama s najnižim plaćama, biti izostavljeno iz mogućnosti dobivanja stambenih kredita.Vijest je prenesena s internetskh stranica Hrvatske radio-televizije.


www.skole.hr