2013-08-22 12:24:24

Otvoreno 15. izdanje Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić

U ponedjeljak 19. kolovoza 2013. godine u čakovečkom Centru za kulturu svečano je otvoreno 15. izdanje Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić. Tijekom deset dana nastavnici hrvatskog jezika imaju priliku naučiti povijest filma, analizu filmskog djela te proces nastanka filma. Škola medijske kulture završit će 29. kolovoza podjelom diploma.

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić obrazovni je program namijenjen nastavnicima koji u okviru nastave hrvatskoga jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajateljima u predškolskim ustanovama i voditeljima filmskih i videodružina, ali i svima ostalima koji teže steći ili dopuniti medijsko obrazovanje.

Program Škole raspoređen je u devet radnih dana tj. 90 nastavnih sati (cjelodnevni rad) u ovim oblicima rada: predavanja, metodičke radionice, videoradionice (kao samostalni programi), projekcije filmova, skupne rasprave o filmu. Sam tečaj podijeljen je dva stupnja na kojima će polaznici imati priliku učiti o filmskoj povijesti i analizi filmskog djela uz tutoriranje istaknutih hrvatskih kritičara i filmologa kao što su Nikica Gilić, Diana Nenadić, Irena Paulus i Hrvoje Turković, dok će praktičnoj strani filma polaznike podučavati istaknuti hrvatski filmaši, među kojima su redatelj i montažer Damir Čučić, montažeri Ivana Fumić i Slaven Zečević, redateljica i scenaristica Snježana Tribuson, filmski novinar i kritičar Dražen Ilinčić i mnogi drugi.

Svrha programa Škole medijske kulture je dati temeljna znanja za provedbu nastave (osnove medijske teorije, osnove filmskoga jezika, temeljne filmske vrste, intermedijske veze, metodičke radionice), a putem radionica omogućiti stjecanje neposrednih stvaralačkih i radnih iskustava korisnih za nastavu te za upućeniji praktični rad s učenicima. Prema preporuci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Škola medijske kulture vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u hrvatskim školama.

Više informacija o ovogodišnjem programu, radionicama i predavačima potražite na stranici Hrvatskog filmskog saveza.


www.skole.hr