2014-10-02 10:05:51

U Zadru otvorena knjižnica 'Harald von Petrikovits'

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru svečano je  otvorio vrata nove knjižnice "Harald von Petrikovits". Knjižnicu je u trajno korištenje Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru i Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru darovao Njemački arheološki institut (DAI) i RGK Frankfurt, a nekada je pripadala poznatom profesoru, arheologu Haraldu von Petrikovitsu i sadrži više od pet tisuća naslova.
 

Zgradu nove knjižnice adaptiralo je i opremilo hrvatsko Ministarstvo kulture, a otvorio ju je Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture i istaknuo kako Ministarstvo već godinama podržava zadarski Centar u svim aktivnostima.

"Tako ćemo i nastaviti. Želimo da ovaj centar surađuje sa svim ostalim institucijama u gradu, državi, regiji i još šire", poručio je Šipuš. Napomenuo je da aktivnosti toga centra prati i UNESCO i u njemu prepoznaje velike mogućnosti koje treba iskoristiti.

Po Šipuševim riječima, večerašnje otvorenje je neobično važan događaj i bez obzira na to što se čini da je prostor knjižnice mali on je, istaknuo je, ipak veliki upravo zbog građe koja se tu čuva.

Ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru dr. sc. Luka Bekić smatra kako je ova zasebna knjižnica vrlo vrijedan doprinos našoj arheologiji i povijesti jer su pojedini naslovi prvi put dostupni znanstvenicima i istraživačima u Zadru i Hrvatskoj", istaknuo je ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru dr. sc. Luka Bekić.


www.skole.hr