2015-04-08 11:02:06

Tjedan glazbe za mlade u Lisinskom

Ovogodišnji Tjedan glazbe za mlade posvećen je hrvatskim operetnim ostvarenjima, mjuziklima i rock operama te nosi naslov: Od operete do rock opere (100% hrvatsko!).

Tako će, 9. i 10. travnja, u jutarnjim satima u Lisinskom pjevati više od 5000 dječjih glasova.

Djeca iz svih krajeva Hrvatske od Istre, Dalmacije, Slavonije, Zagorja, Prigorja  čuti će brojeve iz poznatih opereta, mjuzikla i rock opera kao što su: Alfi Kabiljo „ Jalta, Jalta“ te „Tko pjeva zlo ne misli“, „Ave Maria“ iz rock opere „Gubec beg“ poznate trojke Krajač-Metikoš-Prohaska, „uvertiru iz Đerdana“ Jakova Gotovca te mnoge druge.  Vrsni glumci i glumice Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija Danijela Pintarić, Mila Elegović, Ervin Baučić, Vanda Winter, Đani Stipaničev, Vid Balog, Ana Zebić, Nina Kaić Madić, Damir Lončar i Dubravka Ostojić utjelovit će likove poznatih glazbenih djela. Mlade će kroz svijet hrvatskih glazbeno vokalnih-instrumentalnih ostvarenja voditi Dražen Siriščević, dok će orkestrom Zagrebačke filharmonije i solistima Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija ravnati maestro Krešimir Batinić.

Koncerti Tjedna glazbe za mlade održavaju se od 2005. godine, a uz zabavni imaju i edukativan karakter jer se djeca upoznaju s orkestrom, instrumentima te opusom poznatih hrvatskih skladatelja. U Lisinskom, najpoznatijem hrvatskom hramu glazbe pod vodstvom mladog dirigenta mladima se izvan njihovih školskih klupa pokušava približiti klasična glazba kako bi se educirali i zavoljeli glazbu.

Popratni sadržaj koncerata Tjedna glazbe za mlade je i izložba slika natječaja Radost slikanja uz glazbu kojeg je raspisala Hrvatska glazbena mladež za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem opereta, mjuzikla i rock opera hrvatskih skladatelja tijekom redovite nastave glazbene kulture/glazbene umjetnosti u školi, pod mentorstvom predmetnih nastavnika, profesora likovne kulture/umjetnosti te odgajatelja u vrtićima. Svoje glazbene impresije nastale slušanjem opereta i rock opera hrvatskih skladatelja učenici su oblikovali prema vlastitim željama i mogućnostima.

Ove godine je na adresu Hrvatske glazbene mladeži pristiglo preko 1200 radova učenika i vrtićkih mališana iz cijele Hrvatske, a najbolji su nagrađeni, a odabrao ih je stručni žiri u sastavu:  Akademik,  likovni kritičar i publicist Tonko Marojević, akademski slikar Dimitrije Popović, zatim akademik i skladatelj Frano Parać te Jelena Korenčić akademski grafički dizajner. Oko 200 najuspješnijih radova izložiti će se u predvorju Velike dvorane KD Vatroslava Lisinskog, a izložba će se moći pogledati od 8. do 10. travnja ove godine.


www.skole.hr