2015-04-09 07:43:50

Snimke predavanja o prvom spuštanju na komet te spajanja s fizičarima u CERN-u

U sklopu Inspiring Science Education projekta, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet imala je priliku 23. ožujka 2015. godine sudjelovati na manifestaciji 10 dana astronomije u Daruvaru gdje je pružila tehničku podršku prijenosu uživo predavanja o prvom spuštanju na komet, te 31. ožujka na XII. Hrvatskom simpoziju o nastavi fizike "Povezivanje nastave fizike i istraživanja" odakle se uživo spojila s fizičarima u CERN-u.

Na manifestaciji "10 dana astronomije 2015" koja se održala od 20. do 29. ožujka u Daruvaru koju je organiziralo astronomsko društvo "Kumova slama" u suradnji s djelatnicima Tehničke škole Daruvar, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet sudjelovala je u ulozi prezentatora, evaluatora, promatrača, te kao tehnička podrška dijelu manifestacije.

Na manifestaciji je predstavljen ISE projekt financiran iz EU programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP), kroz koji se nastavnicima pruža edukacija, podrška i primjeri implementacije raznih e-alata u nastavu kako bi njihovi učenici bili motiviraniji i uspješniji u svom učenju. Više o projektu saznajte na adresi http://www.carnet.hr/ise.

U ulozi promatrača, CARNetov tim prisustvovao je Eratostenovom eksperimentu kojeg je provelo nekoliko grupa učenika Tehničke škole Daruvar, s kojima je potom provedena evaluacija te aktivnosti. Potom su imali priliku i nešto novo naučiti gledajući Sunčeve pjege iz nekoliko teleskopa, postavljenih ispred Tehničke škole Daruvar.

Naposljetku, zahvaljujući CARNetovoj tehničkoj podršci, omogućen je prijenos uživo predavanja Ante Radonića, voditelja planetarija s astronautikom Tehničkog muzeja u Zagrebu i veliki popularizator astronomije i astronautike, "Prvo spuštanje na komet", gdje je bilo govora o misiji svemirske letjelice Rosette, njenom desetogodišnjem putovanju i napetom, ali uspješnom slijetanju na neobični komet, te važnosti te akcije za čovječanstvo. U Daruvaru je sa zanimanjem predavanje pratilo više od 50 sudionika, a čak više od 200 njih pratilo je predavanje putem online prijenosa uživo.  Snimku predavanja možete pogledati na adresi http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=4041.

XII. Hrvatski simpozij o nastavi fizike

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje na XII. Hrvatskom simpoziju o nastavi fizike koji se pod nazivom "Povezivanje nastave fizike i istraživanja" održao u Zadru od 30. ožujka do 1. travnja 2015. godine, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet sudjelovala je predstavljanjem ISE projekta te kao tehnička podrška događaju koji je uslijedio.

Dana, 31. ožujka zainteresiranim nastavnicima fizike, aktivnima u svom radu i djelovanju, predstavila je ciljeve ISE projekta nakon čega je uslijedio prijenos uživo predstavljanja Hrvatskog nacionalnog programa za nastavnike u CERN-u te izravno video javljanje hrvatskih nastavnika fizike i fizičara iz CERN-a. Nastavnike iz CERN-a predvodio je znanstvenik i CARNetov suradnik, prof. dr. sc. Ivica Puljak. U dvorani u Zadru događanje je pratilo 200 sudionika, a više od 100 zainteresiranih iskoristilo je online mogućnost prijenosa, te sa udaljenih lokacija pratilo nastojanja CARNeta, Agencije za odgoj i obrazovanje i fizičara iz CERN-a u popularizaciji znanosti i prirodoslovnih predmeta ISE projektom. Snimka ovog događanja dostupna je na adresi http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=4043.

 


www.skole.hr