2015-04-22 08:49:14

CARNet i AMORES u Noći knjige

CARNetov europski projekt za poticanje ljubavi učenika prema čitanju AMORES sudjeluje u manifestaciji Noć knjige 2015 kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Pet europskih škola uključenih u projekt u 12 sati će održati videokonferenciju tijekom koje će razmijeniti svoja dosadašnja iskustva u projektu.

Hrvatski partneri CARNet i Osnovna škola Horvati iz Zagreba organiziraju radionicu za poticanje ljubavi učenika prema književnosti koja će se održati 23. travnja od 18 do 20 sati u prostorijama OŠ Horvati u Zagrebu, Horvaćanska 6.

Rezultati PISA istraživanja o vještini čitanja pokazali su da u prosjeku jedan od pet petnaestogodišnjaka u europskim zemljama ima vrlo nisko razvijenu vještinu čitanja. Druga europska istraživanja su pokazala da više od jedne petine djece i mladih rijetko ili nikada ne čitaju u svoje slobodno vrijeme, dok bi gotovo petini bilo neugodno da ih njihovi vršnjaci vide kako čitaju.

S obzirom na porazne podatke o niskim vještinama i navikama čitanja kod učenika, jedan od najvažnijih ciljeva projekta AMORES je unaprijediti učenje književnosti širom Europe omogućujući učenicima aktivniji angažman kroz korištenje inovativne nastavne metode zasnovane na kreativnom i suradničkom korištenju tehnologije.

Kroz kreiranje e-artefakata inspiriranih nacionalnom književnošću i njihovo dijeljenje s učenicima iz drugih europskih zemalja, učenici i nastavnici povećavaju svoje digitalne kompetencije.

Uz CARNet, koji koordinira projekt AMORES, u konzorcij je uključeno još osam partnera iz Danske, Velike Britanije, Poljske, Hrvatske, Švedske i Grčke, među kojima su sveučilišta, lokalna samouprava, škole i privatne trvtke. AMORES nastavna metoda poučavanja književnosti pilotira se među dvjestotinjak učenika u pet škola: Primary School ABIS “School4Child”, Lodz, Poljska; Skægkærskolen, Silkeborg, Danska;  Karlbergsskolan, Köping, Švedska; Osnovna škola Horvati, Zagreb, Hrvatska i St. Mary’s Catholic Primary School, Staffordshire, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Projekt je počeo 1. prosinca 2013. godine, a trajat će dvije godine. Cjelokupni budžet projekta je 400.173 EUR, dok EU financira 75%, što iznosi 299.400 EUR (oko 2.256.000 KN).

Uključene škole su do sada održale nekoliko videokonferencija na temu književnosti u kojima su učenici razmjenjivali svoje e-artefakte i razgovarali o djelima nacionalne književnosti. Tako su švedski učenici predstavili hrvatskima djelo “Mio, min Mio” poznate spisateljice za djecu Astrid Lindgren.

Nastavnici uključeni u projekt pohađali su dvije radionice i online tečaj kako bi bili spremni za korištenje AMORES nastavne metode, a ovom prilikom i drugi nastavnici u Hrvatskoj mogu sudjelovati na AMORES radionici za poticanje ljubavi učenika prema književnosti.

Radionica će se održati 23. travnja od 18 do 20 sati u prostorijama OŠ Horvati u Zagrebu, Horvaćanska 6, u zajedničkoj organizaciji CARNeta i OŠ Horvati.

AMORES radionica je namijenjena učiteljima i nastavnicima hrvatskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama, kao i učiteljima razredne nastave, a također su dobrodošli i školski knjižničari.

Tijekom radionice sudionici će biti upoznati s AMORES nastavnom metodom poučavanja književnosti uz pomoć digitalne kreativnosti i suradnje. Voditeljica radionice je Suzana Delić, diplomirana učiteljica savjetnica s pojačanim predmetom informatike koja radi u Osnovnoj školi Horvati. Broj raspoloživih mjesta je 40, a svi sudionici trebaju na radionicu ponijeti svoje računalo. Potrebna je prethodna prijava.

Projekt AMORES ostvaren je uz financijsku potporu Europske komisije.

 

 


www.skole.hr