2015-06-03 08:27:00

Održan III. međunarodni andragoški simpozij

U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Zadru je u Hotelu Kolovare 28. i 29. svibnja 2015. održan III. Međunarodni andragoški simpozij. Glavna tema Simpozija bila je osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih, a u radu Simpozija sudjelovalo je više od stotinu sudionika, andragoških djelatnika i stručnjaka, iz jedanaest europskih zemalja.

U sklopu dvodnevnoga rada temu osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih obrađivali su istaknuti stručnjaci koji su predstavljali iskustva na ovom području iz nekoliko različitih država i međunarodnih asocijacija. Velik dio Simpozija bio je posvećen i naporima koji su u pogledu uspostave sustava osiguravanja kvalitete poduzeti u Hrvatskoj, a ova perspektiva bila je i u središtu radionica koje su održane drugi dan Simpozija.

Na početku Međunarodnog andragoškog simpozija sudionicama se obratio Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koji je naglasio da Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, kao i ostali dionici na nacionalnoj i europskog razini, u sklopu svojih aktivnosti usmjerenih na razvoj sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih, nastoji pronaći balans između koncepta osiguravanja kvalitete koji obrazovanje vidi isključivo kao proizvodni proces, a znanje kao tek jednu vrsta proizvoda i širega koncepta osiguravanja kvalitete koji uključuje i dimenzije kao što su razvoj osoba koje sudjeluju u obrazovanju, ljudski razvoj i društvene promjene. Nakon ravnatelja Agencije sudionicima se obratila Katarina Grgec, voditeljica Službe za srednje škole i učeničke domove u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, koja je i službeno otvorila III. Međunarodni andragoški simpozij. U svom je govoru istaknula važnost osiguravanja kvalitete kao jedne od ključnih tema u obrazovanju odraslih danas te izrazila zadovoljstvo što je upravo ovo pitanje u središtu ovogodišnjega Međunarodnog andragoškog simpozija.

Prvoga dana Simpozija petero stručnjaka iz Irske, Češke, Švicarske, Slovenije i Ujedinjenoga Kraljevstva održalo je svoja izlaganja. Rosin Sweeney iz organizacije Kvaliteta i kvalifikacije, Irska, opisala je kako je tekao razvoj pristupa osiguravanju kvalitete na području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, uključujući i obrazovanje odraslih, u Irskoj. Erika Konupčíková, predsjednica Udruženja ustanova za obrazovanje odraslih u Češkoj predstavila je češka nastojanja u pogledu razvoja osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih. Predstavnica Švicarske federacije za učenje odraslih, Ruth Jermann, sudionicima je predstavila oznaku kvalitete za učenje odraslih u Švicarskoj, eduQua. Andrej Sotošek, direktor Andragoškog centra Slovenije opisao je tijek razvoja sustava kvalitete na području obrazovanja odraslih u Sloveniji, a prvi dan rada Simpozija zaključila ja Susan Sheerin, predstavnica EAQUALS-a, međunarodne asocijacije za kvalitetu pružanja jezičnih usluga, koje je o osiguravanju kvalitete govorila iz perspektive te organizacije.

Drugi dan Simpozija započeo je prezentacijom Berislava Božanovića iz Pučkog otvorenog učilišta Vinkovci koji je govorio o standardima kvalitete u školama stranih jezika, konkretno o znaku „Hrvatska kvaliteta“ Hrvatske gospodarske komore. Uslijedile su radionice gdje su se voditelji radionica - Valnea Bressan, Berislav Božanović, Dražen Maksimović i Snježana Zbuković Ožbolt sa sudionicima bavili primjenjivostima elemenata osiguravanja kvalitete što ih provode škole za strane jezike na obrazovanje odraslih (prva radionica), odnosno samovrjednovanjem u strukovnom obrazovanju i mogućnostima njegove primjene u obrazovanju odraslih (druga i treća radionica). Po završetku rada u radionicama, glavni su zaključci predstavljeni i u plenarnom dijelu Simpozija.

Prezentacije sa Simpozija možete preuzeti ovdje.

Fotografije sa Simpozija možete pogledati ovdje.


www.skole.hr