2015-07-08 11:56:32

Europski tjedan programiranja 10. - 18. listopada 2015. - Programiranjem udahnite život svojim idejama (#code EU)

Od 10. do 18. listopada 2015. održat će se po treći put Europski tjedan programiranja. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, poduzetnika i kreatora politika ponovno će se okupiti na događanjima i u učionicama diljem Europe kako bi naučili stvarati programiranjem.

Više mogućnosti dijeljenja sadržaja

„Digitalne vještine neophodne su za pravo jedinstveno digitalno tržište i pomažu nam razumjeti kako je izgrađen naš sve povezaniji svijet. Programiranje se ne odnosi samo na pisanje računalnih programa, već i na poboljšanje rješavanja problema, komunikaciju, suradnju i kreativnost koji su potrebni za današnja i buduća zanimanja.”

Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište

Glavna je zamisao pokazati kako možete udahnuti život svojim idejama programom, učiniti programiranje vidljivijim, demistificirati povezane vještine i okupiti motivirane ljude u zajedničkom učenju. Za sve škole, djecu, programere, mlade osobe, roditelje, nastavnike, poduzetnike - sada je pravo vrijeme da počnu planirati događanja u okviru tjedna programiranja i upišu ih u kalendar: codeweek.eu.

Alessandro Bogliolo, voditelj 90 volontera Europskog tjedna programiranja, izjavio je: „Čovjek je od najdavnijih vremena upotrebljavao kamen, željezo, papir i olovku kako bi napravio mnoge stvari koje su nam promijenile živote. Sada živimo u drugačijem vremenu u kojem naš svijet oblikuje programski jezik. Različita vremena zahtijevaju različita zanimanja i vještine. Tijekom tjedna programiranja svakom Europljaninu želimo dati priliku da otkrije programiranje i dobro se zabavi. Naučimo programirati kako bismo oblikovali budućnost!”

Europski tjedan programiranja društveni je pokret, a vode ga volonteri koji promiču programiranje u svojim zemljama kao ambasadori tjedna programiranja. Inicijativu su 2013. pokrenuli mladi savjetnici za Digitalnu agendu. Prošle je godine više od 150 000 osoba sudjelovalo u 4 200 događanja povezanih s programiranjem u 36 zemalja u Europi i šire.

Kao dio svoje strategije za jedinstveno digitalno tržište, Europska komisija podržava Europski tjedan programiranja i druge neovisne inicijative kojima je cilj poticati digitalne vještine, uključujući programiranje, u različitim ciljnim skupinama. Komisija će također digitalne vještine i znanja uključiti u buduće inicijative usmjerene na stjecanje vještina i osposobljavanje te će razvijati strategiju za digitalne vještine.

Kako možete sudjelovati u Europskom tjednu programiranja? djeca/mladi/odrasle osobe mogu sudjelovati u događanjima povezanima s programiranjem i organizirati vlastita događanja da pokažu ostalima kako se stvara programiranjem programeri mogu organizirati radionice u lokalnim školama, hacklabovima ili društvenim centrima nastavnici koji se bave programiranjem mogu održati sate programiranja, dijeliti nastavne planove i organizirati radionice za kolege nastavnici koji se ne bave programiranjem mogu organizirati seminare ili pozvati roditelje ili učenike na međusobno podučavanje programiranja roditelji mogu potaknuti svoju djecu da sudjeluju u radionicama programiranja poduzetnici i neprofitne organizacije mogu biti domaćini radionica programiranja, dati svoje osoblje na raspolaganje kao trenere za međusobno osposobljavanje, organizirati zabavne izazove programiranja za učenike i sponzorirati događanja povezana s programiranjem Svi sudionici u aktivnosti programiranja mogu s nama podijeliti svoje iskustvo i na taj način inspirirati ostale! Zašto treba naučiti programirati?

Danas živimo u svijetu u kojem tehnologija brzo napreduje. Način na koji radimo, komuniciramo, kupujemo i razmišljamo drastično se promijenio. Kako bismo se nosili s tim brzim promjenama i shvatili svijet oko sebe, moramo ne samo razvijati svoje razumijevanje načina funkcioniranja tehnologije, nego i razvijati vještine i sposobnosti koje će nam pomoći da se prilagodimo životu u novom vremenu.

Učenje programiranja pomaže nam u shvaćanju kako stvari funkcioniraju, istraživanju ideja i kreiranju za rad i zabavu. Štoviše, pomaže nam osloboditi kreativnost i surađivati s divnim ljudima iz bliskog okruženja, ali i iz cijeloga svijeta.

Osnovne vještine programiranja bit će potrebne i za mnoga zanimanja u budućnosti. 90 % zanimanja u današnje vrijeme zahtijeva određeno znanje u području IKT-a. Štoviše, stručnjaci u području IKT-a ključni su stup suvremene radne snage u svim sektorima europskog gospodarstva. Potražnja je sve veća s godišnjim rastom od 3 %, no broj diplomiranih informatičara ne zadovoljava potrebe. Posljedica toga su mnoga prazna radna mjesta za stručnjake u području IKT-a koja se ne mogu popuniti unatoč visokoj stopi nezaposlenosti u Europi. Ako taj problem ne riješimo na odgovarajući način na europskoj i nacionalnoj razini, suočit ćemo se s nedostatkom od čak 825 000 stručnjaka u području IKT-a do 2020.

Osnovne informacije o Europskom tjednu programiranja

Europski tjedan programiranja privukao je potporu pokreta za programiranje i obrazovanje, kao što su CoderDojo i RailsGirls te velikih tehnoloških i informatičkih tvrtki koji pomažu približiti programiranje milijunima djece, primjerice ponudom informativnih radionica, izradom modula za učenje i sudjelovanjem u osposobljavanju nastavnika.

U okviru Velike koalicije za digitalna radna mjesta Microsoft, Google, Telefonica, Liberty Global i Facebook u suradnji s Europskom školom pokrenuli su Europsku inicijativu za programiranje, a mnogi drugi partneri Velike koalicije organiziraju događanja tijekom Europskog tjedna programiranja.

Popularnost Europskog tjedna programiranja utjecala je na stvaranje Afričkog tjedna programiranja, koji će se prvi put organizirati u 2015. Pod vodstvom partnerstva s više dionika, Afrički tjedan programiranja održat će se u 10 afričkih zemalja, a predviđeno je više od 1 000 događanja povezanih s programiranjem za djecu i odrasle diljem kontinenta.

Korisne poveznice Web-mjesto Europskog tjedna programiranja Twitter: @codeWeekEU Oznaka: #codeEU Facebook: codeEU Osobe za kontakt: Ambasadori Europskog tjedna programiranja u vašoj zemlji

www.skole.hr