2008-04-25 00:00:00

Dani Andautonije u selu Ščitarjevo
Dani Andautonije održat će se u subotu i nedjelju, 26. i 27. travnja, od 12 do 18 sati, na prostoru Arheološkog parka u Ščitarjevu.
Višegodišnja arheološka istraživanja koja su provođena na prostoru današnjeg sela Ščitarjeva potvrdila su da se ovdje nalazio antički grad Andautonija (1. - 4.st.). OStaci ukazuju na gotovo 2000 godina staru tradiciju urbanog života na zagrebčakom području.

1994. godine na mjestu gdje se nalazio grad Andautonija, otvoren je arheološki park "Andautonija", prvi takve vrste u Hrvatskoj. Posjetitelji imaju priliku razgledati dio rimskoga grada Andautonije: Rimsku ulicu, Gradsko kupalište i dvije zgrade. Pruža se uvid i u rimsku nekropolu koja se tu nalazila u 1. st., a čiji su tragovi nađeni ispod opisanih objekata.

Manifestacijom pod nazivom Dani Andautonije održava se već sedmu godinu zaredom,a svake se godine na taj način otvara sezona u arheološkom parku. Ovogodišnja tema Dana Andautonije je "Djeca u Andautoniji - od igre do škole". Kroz izlobu, radionice i igraonice bit će prikazano što su radila djeca u Andautoniji prije 2000 godina, s čim su se igrali i kako su učili.  Tijekom trajanja manifestacije posjetitelji mogu razgledati izložbe, sudjelovati u radionicama i igraonicama, oblačiti se u rimsku odjeću, isprobati rimsku hranu i piće te igrati rimske igre.
Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

www.skole.hr