2015-09-21 16:24:06

Najava devetog Tjedna cjeloživotnog učenja pod sloganom ”Dobro je učiti!“

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kao i proteklih godina, zajedno s partnerima, organizira i provodi 9. Tjedan cjeloživotnog učenja koji će se održati od 28. rujna do 4. listopada 2015. godine. Nacionalna obrazovna kampanja Tjedna cjeloživotnog učenja kroz svoje aktivnosti promovira te vrijednosti i potiče građane da se uključuju u formalne i neformalne oblike učenja. Tijekom trajanja kampanje održat će se događanja u svim županijama Republike Hrvatske, a svečano otvorenje kampanje održat će se u gradu Rijeci.

Aktivnosti kampanje ove će godine započeti svečanim otvorenjem 29. rujna u Vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16,  s početkom u 12:00 sati, a zajednički ga organiziraju Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Grad Rijeka i regionalni koordinator Narodno učilište ustanova za obrazovanje i kulturu u Rijeci.

Rezultati kampanje Tjedan 2014., bili su iznimno uspješni (više od 500 različitih događanja) te su poslužili kao poticaj da se i ove godine pošalje snažna poruka o važnosti učenja i obrazovanja, a posebice obrazovanja odraslih. Republika Hrvatska je i dalje na samome začelju sudjelovanja građana u cjeloživotnom učenju - prema podatcima EUROSTATA za 2014. godinu broj uključenih je samo 2,5%.

Slijedeći tu poruku i Tjedan cjeloživotnog učenja 2015. usredotočio se na to da motivira građane (bez obzira na dob, razinu obrazovanosti, radni status i sve druge okolnosti) da se uključe u proces cjeloživotnog učenja. U sklopu općega cilja podizanja svijesti o važnosti učenja i motiviranja građana za što većim sudjelovanjem u aktivnostima učenja, posebice se važno usredotočiti na osobe koje su, zbog bilo kojeg razloga, iz tog procesa isključene. Važno je potaknuti građane da sudjeluju u različitim oblicima cjeloživotnog učenja. Svakako je jedan od važnijih ciljeva uspostava i razvijanje mreže partnerstava među institucijama različitoga područja djelovanja.

Petu godinu zaredom na svečanom će se otvorenju dodijeliti nagrade za postignuća u učenju odraslih osoba „Maslačak znanja“. Priče dobitnika ponovno mogu poslužiti svima kao inspiracija, primjer i ohrabrenje da zakorače u svijet učenja te sebi otvore nove perspektive i mogućnosti  nužne za funkcioniranje u globalnom okruženju.

Ove godine u sklopu kampanje održat će se i „Promocija prvaka“. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove godine dodjeljuje nagradu „Faust Vrančić“ učenicama i učenicima za postignuto prvo mjesto na državnim natjecanjima u strukovnim disciplinama, odnosno priznanja za postignuto jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima, smotrama, izložbama i sl. te zahvalnice njihovim mentorima i mentoricama za postignute izvrsne rezultate u pripremanju učenika za sudjelovanje na spomenutim događanjima u školskoj godini 2014./2015. Manifestacija nazvana „Promocija prvaka“ održat će se 30. rujna 2015. godine u 12:00 sati u  Zagrebu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38.

Više o kampanji moguće je pronaći na adresi http://www.cjelozivotno-ucenje.hr.

 

Za sve informacije i dodatne upite moguće se obratiti se Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Osoba za kontakt je Mario Vučić; mob.: 099 439 5483, tel.: +385 (0)1 6274 608; e-mail adresa mario.vucic@asoo.hr; moguće se obratiti i nekom od regionalnih koordinatora čiji kontakti su dostupni ovdje.


www.skole.hr