2016-03-17 11:16:26

Otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković 2016.

Institut Ruđer Bošković (IRB) 14. svibnja 2016. godine organizira svoje tradicionalne Otvorene dane (ODI), znanstveno-popularno događanje namijenjeno popularizaciji znanosti, inovacija i znanja. Otvorenim danima prethodit će projekt "Istražujem svijet znanosti i inovacija", Zaklade "Znanje na djelu" i IRB-a, u sklopu kojeg će se održati radionice za nastavnike, dana 21. ožujka 2016. godine, te radionice za srednjoškolce, dana 13. svibnja 2016. godine.

Za Otvorene dane ove godine pripremljen je bogat program s ukupno 13 interaktivnih radionica, pokusa i predavanja u festivalskom ozračju na temu "Što sad znanost ima s tim?". Posjetitelji će moći sudjelovati u interaktivnim pokusima i predavanjima te pronaći odgovore na zagonetke suvremene medicine i molekularne biologije koje skrivaju naši geni, saznati kako skladištiti vodik, prikupljati dokaze, zaviriti u svjetove CSI-a i nanomaterijala i sprijateljiti se s fotonima!

Pored toga, i ove godine ugostit će prijatelje popularizatore znanosti. Kroz temu Otvorenih dana posjetiteljima će predstaviti neka od najvažnijih otkrića znanstvenika IRB-a, kao što su ta da je tim znanstvenika koji je potekao s IRB-a stvorio jedinstvenu elektronsku valutu – vingd, da je prvo računalo napravljeno na IRB-u, te da je prvi e-mail poslan s IRB-a.

Istražujem svijet znanosti i inovacija

Novost je da je ove godine IRB u suradnji sa Zakladom "Znanje na djelu" u sklopu Otvorenih dana pokrenuo mini projekt "Istražujem svijet znanosti i inovacija", koji je posebno usmjeren na učenike i profesore trećih razreda srednjih škola, a cilj mu je povezati obrazovanje, znanost i tvrtke.

Projekt je koncipiran tako da učenici i nastavnici provedu dio vremena u laboratorijima s istraživačima i znanstvenicima, a da u drugom dijelu posjete tvrtke i institucije u kojima se slične tehnike primjenjuju u praksi. Kroz sudjelovanje na radionicama, uz vještine analize podataka, i istraživačke i eksperimentalne metode, učenici će imati priliku razviti prezentacijske i komunikacijske vještine, vještine rada u timu, te će drugog dana programa sudjelovati u razmjeni iskustava i ideja prezentirajući rezultat svojih istraživanja u sklopu Otvorenih dana IRB-a 2016.

Na isti će način biti organiziran i program radionica za učitelje koji će dobiti priliku za učenje novih metoda podučavanja, primjerice osmišljavanja projekata, uz čiju bi se pomoć učenici uključili u nastavu i sami učili otkrivanjem na praktičan i interaktivan način (inquiry based learning).

Ovaj pilot projekt održava se u tri faze:

21. ožujka 2016. - radionice za nastavnike, 13. svibnja 2016. - radionice za srednjoškolce, 14. svibnja 2016. - Otvoreni dani na kojima učenici prezentiraju rezultate.

Više o projektu može se pronaći na adresi http://www.znanjenadjelu.hr/predstavljen-novi-program-istrazujem-svijet-znanosti-i-inovacija/.


www.skole.hr