2016-04-01 08:14:07

Edukacijska jutra u sklopu 10. Festivala tolerancije – JFF Zagreb

Festival tolerancije – JFF Zagreb je kulturno-edukativno događanje koje bogatim programom, filmskim projekcijama, okruglim stolovima, diskusijama, predavanjima te tematskim izložbama djeluje prema sprečavanju diskriminacije, rasizma, homofobije, ksenofobije i općenito kršenja prava manjinskih skupina. Nadolazeći festival održat će se u kinima Europa i Tuškanac od 9. do 15. travnja 2016. godine.

Jedan od najvažnijih segmenata festivala su Edukacijska jutra, program kojim se želi mladima
govoriti o strahotama holokausta te opasnostima ekstremizma kako bi iz njih naučili više o prihvaćanju različitosti i pristupanju svakom čovjeku kao pojedincu vrijednom poštovanja. U sedam godina kontinuiranog provođenja, Edukacijska jutra održana su u 15 različitih hrvatskih gradova, okupivši pritom više od 17.000 mladih te redovito dobivajući preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

U sklopu 10. Festivala tolerancije, održat će se 3 Edukacijska jutra.

Predavanje Mirka Ilića: Simboli mržnje
11.04.2016., 11 h, kino Europa, Varšavska 3
Predavanje je namijenjeno učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima. Program će voditi Mirko Ilić, svjetski poznati grafički dizajner, ilustrator i predavač. Mirko Ilić održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji prisutnoj na javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Predavanje „Simboli mržnje“ tematizira lokalni odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina...). Prikazivanjem slajdova navijača, njihovih tetovaža, koreografija, web stranica i transparenata, ukazat će se na značenje predočenih simbola, koje često vidimo, a čijeg podrijetla i značenja nismo svjesni.


Predavanje Franka Sterna: Sjećanje kroz film
11.04.2016., 11 h, kino Tuškanac, Tuškanac 1
Drugo Edukacijsko jutro namijenjeno je istoj dobnoj skupini, učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima. Predavač će biti Frank Stern, profesor vizualne kulture i suvremene povijesti na Sveučilištu u Beču, te bivši gostujući profesor na sveučilištima Columbia (New York), Georgetown (Washington), Humboldt (Berlin) i Andrassy (Budimpešta). Autor je brojnih priznatih knjiga, a od 2008. godine na čelu je Bečkog židovskog filmskog kluba. Frank Stern usavršio se u držanju predavanja uz pomoć kratkometražnih filmova, čije priče i vizualnu moć smatra iznimno važnim sredstvima za poučavanje i dopiranje do mlađih generacija. U sklopu predavanja prikazat će četiri kratka filma kojima će obraditi teme holokausta i očuvanja sjećanja na njega, tolerancije, migracija te aktualne situacije u Europi, potičući diskusiju s učenicima i promišljanje o ovim pitanjima.


Svjedočanstvo preživjelog: Branko Lustig
14.04.2016., 11 sati, kino Europa, Varšavska 3
Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima prvih razreda srednjih škola započet će prikazivanjem “Tajni rata” (Secrets of War, 2014., 95 min), višestruko nagrađivanim filmom za mlade čija je radnja smještena u malom nizozemskom gradiću za vrijeme Drugog svjetskog rata. Poslije filma Branko Lustig, predsjednik Festivala te dvostruki dobitnik nagrade Oscar, iznijet će svjedočanstvo o vlastitom iskustvu iz zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen te naglasiti važnosti tolerancije i uvažavanja različitosti u današnjem društvu. Program završava kratkim razgovorom s učenicima.

Cilj Edukacijskih jutara je približiti mladima tragediju holokausta te problem ekstremizma, na njima razumljiv način, kroz blizak im filmski medij, predavanja stručnjaka te svjedočanstva preživjelih.

Detaljnije informacije te sve o prijavama moguće je saznati na http://festivaloftolerance.com/zagreb/edukacijska-jutra. Svi zainteresirani mogu se obratiti i na mail obrazovanje@jff-zagreb.hr ili broj telefona (01) 4813 658.

 


www.skole.hr