2016-06-03 09:02:24

Započinju prijave za upis u srednje škole kandidata s teškoćama u razvoju

Kandidati s teškoćama u razvoju od 2. do 15. lipnja 2016. godine javljaju se uredu državne uprave u županiji odnosno Gradskome uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba koji će im pomoći u odabiru srednje škole koja provodi jedan od programa za koji je kandidat dobio stručno mišljenje Službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Tom prilikom roditelji i kandidat iskazuju svoj odabir liste prioriteta prema programima koje je Hrvatski zavod za zapošljavanje naveo u svome stručnom mišljenju - roditelji će upisnom povjerenstvu ureda državne uprave na predviđenom obrascu navesti obrazovne programe i srednje škole koje izvode te programe redom kako bi željeli da ih kandidat upiše. Na navedenom obrascu roditelj i kandidat mogu navesti onoliko škola koliko ih izvodi navedene programe, a zatim će upisno povjerenstvo ureda državne uprave u sustav NISpuSŠ unijeti navedene odabire za pojedine kandidate.

Nakon ovog postupka zatvorit će se mogućnost unosa odabira, a navedeni kandidati rangiraju se na zasebnim ljestvicama poretka temeljem ostvarenog ukupnog broja bodova utvrđenog tijekom postupka vrednovanja, u programima obrazovanja za koje posjeduju stručno mišljenje službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Podsjeća se da u školama u kojima je to uvjet za upis, kandidati moraju zadovoljiti i na ispitu sposobnosti i darovitosti, a upisna povjerenstva ureda državne uprave u slučaju prijave takvih programa, dužna su o tome obavijestiti kandidata. Također, napominje se ukoliko je škola postavila bodovni prag on vrijedi i za učenike s teškoćama u razvoju.

Sam poredak programa na listi prioriteta koji će roditelji i kandidat iskazati upisnom povjerenstvu ureda državne uprave ne jamče niti osiguravaju kako će se kandidat uistinu i upisati u onaj obrazovni program koji su naveli kao svoj prvi izbor. Konačan upis ovisi i o drugim kandidatima s teškoćama u razvoju na ljestvici, njihovom broju bodova i broju upisnih mjesta za kandidate s teškoćama u razvoju u pojedinome razrednome odjelu, a sukladno Državnome pedagoškome standardu srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja. 

Kandidati s teškoćama u razvoju koji na ovaj način ostvare upis u srednju školu neće se moći prijavljivati za upis u druge obrazovne programe.

 

Vijest je prenesena s internetskih stranica upisi.hr.

 


www.skole.hr