2008-05-12 00:00:00

Digitalizirana najstarija Biblija na svijetu
U digitalnoj verziji Bibilije korisnici će moći vidjeti tekst, listati stranice, vidjeti grčki i njemački prijevod te povećavati dijelove teksta.
Nakon što je projekt digitalizacije u četvrtak predstavljen javnosti u Leipzigu. najstariji očuvani rukopis Biblije digitaliziran je i bit će dostupan korisnicima interneta,

Leipziška sveučilišna knjižnica izradila je digitalnu verziju 43 lista najstarije sačuvane Biblije, poznate pod nazivom Codex Sinaiticus. Riječ je o rukopisu koji sadrži Novi zavjet, nastalom u četvrtom stoljeću u Egiptu.

Ravnatelj sveučilišne knjižnice u Leipzigu profesor Ulrich Johannes Schneider izjavio je na predstavljanju u četvrtak da je projekt digitalizacije ključni korak prema neograničenom korištenju starih djela.

Codex Sinaiticus sadrži samo tekst, napisan isključivo velikim slovima, bez razmaka i slika. U digitalnoj verziji korisnici će moći vidjeti taj tekst, listati stranice i povećavati dijelove teksta, a na raspolaganju su im i grčka transkripcija te njemački prijevod.

Projekt za budućnost

Leipziška sveučilišna knjižnica namjerava do 2009. u suradnji sa sveučilišnom knjižnicom u St. Petersburgu u Rusiji, British Library i samostanom svete Katarine u Egiptu digitalno obuhvatiti svih 390 sačuvanih listova. Navedene ustanove posjeduju dijelove Codexa Sinaiticusa.

Listovi pergamenta na kojima se nalazi tekst vrlo su osjetljivi, a njihova vrijednost onemogućuje njihovo korištenje od strane široke publike. Digitalne snimke omogućit će uvid u više detalja nego što je to moguće na izvorniku.

Projekt se može dalje nadograđivati, a korištena tehnologija može se iskoristiti za slične projekte, priopćila je tvrtka Microsoft koja je poduprla projekt.

www.skole.hr