2017-11-24 08:52:54

Kostarika se već 300 dana napaja 100 posto obnovljivom električnom energijom

Kostarika je možda mala zemlja, ali cilja visoko kada je riječ o čistoj energiji. U 2015. godini je 299 dana 100 % svoje električne energije dobivala iz obnovljivih izvora energije, a u 2016. godini 271 dan koristila je sve osim fosilnih goriva.

Sada se čini da je nadmašila svoje postignuće iz 2015. godine, nakon 300 dana na mješavini energija iz vode, vjetra, geotermalnih izvora, biomase i Sunca. Ovaj zvjezdani rekord ide ruku pod ruku s vladinim planom da Kostarika bude ugljično neutralna zemlja do 2021. godine, rok koji je postavljen prije više od 10 godina.

Prema novom izvješću kostarikanskog Instituta za električnu energiju (ICE) s još preostalih šest tjedana do kraja 2017. godine, čini se da će se ukupni broj dana s čistom energijom povećati.

Carlos Manuel Obregón, izvršni predsjednik ICE-a, objašnjava kako su poboljšanja u mreži i nadogradnje na različite elektrane čiste energije pridonijele tom novom zenitu.

Mala veličina i stanovništvo Kostarike znače da može ostvariti ove pohvalne ciljeve bez iste poteškoće s kojima se trenutno susreću Kina, SAD ili zemlje unutar EU. Također, ima obilje prirodnih izvora – osobito hidroenergije i geotermalnih izvora – koji mnogim zemljama nedostaju.

Međutim, valja istaknuti da je Kostarika dobro predvidjela kada nije ulagala u fosilna goriva, dok drugi jesu. Osim toga, navedena industrija nema značajan utjecaj nad njezinom vladom, koja je desetljećima odgodila napore za ublažavanje klimatskih promjena.

Utjecaj Kostarike koja u potpunosti odbacuje fosilna goriva bio bi, na praktičnoj razini, prilično je beznačajan. Ona trenutno proizvodi 1241 puta manje stakleničkih plinova od Kine pa je njen doprinos borbi protiv klimatskih promjena relativno malen.

No, zapisi poput ove prekretnice novog obnovljivog načina imaju iznimnu simboličku moć. Oni pokazuju da predanost čistoj energiji ima smisla i na ekološkoj i na socioekonomskoj razini.

Ako ništa drugo, zemlje poput Kostarike pokazuju drugim zemljama u razvoju – naročito njezinim susjedima, i mnoštvu nacija rasutih po Africi – da ne trebate ugljen za napajanje svoje države kada različiti oblici čiste energije funkcioniraju sasvim dobro.

Problemi još uvijek postoje u Srednjoj Americi. Za razliku od mnogih razvijenih zemalja, Kostarika ne planira zamijeniti milijun ili više automobila koji još koriste prljave motore s unutarnjim izgaranjem i doista imaju primjetan negativni učinak na kakvoću zraka i klimu.


Vijest i fotografija preneseni su s mrežnih stranica: https://geek.hr/znanost/clanak/


www.skole.hr