2017-12-08 08:45:01

Golubovi razumiju koncept vremena i prostora

Jedno je novo istraživanje pokazalo kako su golubovi doista sposobni procijeniti prostor i vrijeme. Znanstvenici su došli do saznanja kako te ptice mogu procijeniti koliki prostor zauzima neki objekt, kao i to koliko dugo je vidljiv. Do takvih informacija ljudski mozak inače dolazi zahvaljujući korteksu.

Golubovi, međutim, baš kao i ostale ptice, nemaju razvijen korteks. Znanstvenici su ustanovili kako golubovi upotrebljavaju različite predjele mozga kako bi mogli percipirati prostor i vrijeme te obraditi informaciju na sličan način na koji bi to i čovjek napravio.

Studija navodi kako je ustanovljeno da te ptice iznimno dobro izvršavaju sve zadatke koji su povezani s funkcijom korteksa. Golubovi su zaista pokazali kako su sposobni za izvođenje onih kognitivnih radnji koje su svojstvene za složeniji mozak sisavaca. Jedna je prethodna studija pokazala kako su golubovi sposobni prepoznavati ljudska lica, rješavati statističke probleme, ali i razlikovati riječi koje postoje na engleskom od onih riječi koje baš ništa ne znače.

Golubovi su bili obučeni da odabiru vizualne simbole na zaslonu računala u obliku linija različitih dužina (iznosile su 6 i 24 cm) i linija sličnih dužina s različitim vremenom prikazivanja (od 2 i 8 sekundi). Za one linije koje bi pravilno ocijenili kao “kratke” i “duge”, s dužim ili kraćim vremenom trajanja, golubovi bi dobivali hranu kao nagradu.

Testovi kod ljudi i drugih sisavaca činili su se kao da sugeriraju da se sposobnost obrade prostora i vremena događaju unutar moždanog korteksa, a moždani je korteks mjesto gdje se pojavljuju određeni “viši” procesi, poput govora. Golubovi ipak nemaju moždani korteks, što otkriva da i oni mogu razumjeti neke  apstraktne koncepte i do ovakvih informacija prikazanih u studiji dolaze na sličan način kao što bi se to događalo da imaju korteks.

“Njihov živčani sustav ima daleko veće sposobnosti od, kako smo navikli, običnog ptičjeg mozga”, istaknuo je autor studije, profesor psihologije Edward Wasserman. Rezultati ove studije su objavljeni u stručnom časopisu Current Biology.

I prije smo znali da su mozgovi golubova sposobni za mnogo toga. “Zaista, čini se kako je kognitivna sposobnost ptica mnogo bliža ljudskoj”, zaključio je profesor Wasserman.

 

Vijest i fotografija preneseni su s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/. 


www.skole.hr