2018-04-06 09:38:36

Nova izložba "Braća Seljan kroz prašume i pustinju"

U Etnografskom muzej u Zagrebu u četvrtak, 3. svibnja 2018. godine, otvara se nova izložba "Braća Seljan kroz prašume i pustinju" i ostaje otvorena do 18. studenoga 2018. godine. U izložbi će se mutimedijalno dočarati ambijenti u kojima su boravili Seljani i bit će predstavljena sva njihova putovanja i istraživanja. 

Izložba je prilagođena djeci školskog uzrasta i tematski se nastavlja na program osnovnih i srednjih škola napose geografije i povijesti, ali i prirode i društva, likovne i glazbene kulture te građanskog odgoja.

 

Učenici mogu kroz igru i zabavu učiti o istraživanjima braće Seljan, ali i o prošlosti i sadašnjici zemalja u kojima su oni boravili. Igra poziva posjetitelje da sami budu istraživači I riješe niz zagonetki koristeći se tragovima, strategijama i znakovima.

Uz stručna vodstva, koja su prilagođena sadržajno i vremenski skupinama koje u njima sudjeluju, nudimo i sljedeće pedagoške programe:

Likovne radionice Pripovjedaonice afričkih i južnoameričkih priča i legendi Tradicionalnu afričku igru mankala Stručna vodstva uz dramatizaciju Geografske radionice Glazbene radionice

Za sve je radionice moguće dogovoriti termin po želji, unutar radnoga vremena muzeja (od utorka do petka od 10 do 18 sati, subota i nedjelja od 10 do13 sati).

Za rezervaciju termina i dodatne informacije, potrebno je obratiti se na broj telefona 01/5507 874 ili na e-adresu edukacija@emz.hr.

Tko su Mirko i Stevo Seljan?

Braća Mirko i Stevo Seljan poduzimali su istraživanja u Etiopiji i Južnoj Americi na prijelazu 19. i 20. stoljeća. U Etiopiji su boravili u službi negusa (cara) Menelika II od lipnja 1899. do kraja 1901. godine i proučavali su život i običaje brojnih etničkih skupina. U Južnu Ameriku odlaze 1903. godine gdje istražuju područja Brazila i Paragvaja, naročito kulture etničkih skupina iz porodice Tupi Guarani. Od 1905. do 1906. istražuju područje od La Plate do Amazone. Između 1907. i 1911. povezali su se s hrvatskim iseljenicima i intenzivno radili na buđenju njihove nacionalne svijesti. Nekoliko puta prešli su Ande između Argentine i Čilea. U Peru su došli 1911. godine gdje su s vladom sklopili ugovor o izgradnji puta koji bi spajao bogata nizinska područja s obalom zbog čega Mirko kreće s ekspedicijom na put kroz Peru i umire u prašumi vjerojatno u svibnju 1913. godine. Stevo je nakon bratove smrti nastavio putovati i istraživati rude. Živio je i osnovao obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais gdje je umro 1936. godine.

 


www.skole.hr