2020-04-24 11:14:45

Rezultati natječaja Posadi priču!

Povodom manifestacije Noć knjige 2020. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Posadi priču! Na Natječaj je od 2. do 16. travnja 2020. godine pristiglo 205 priča učenika osnovnih i srednjih škola i 61 fotografija učenika osnovnih škola.

Prema propozicijama Natječaja tročlano povjerenstvo, sastavljen od predstavnika organizatora, u sastavu: Vanja Jurilj (Hrvatska udruga školskih knjižničara), Dobrila Zvonarek (Nacionalna i sveučilišna knjižnica) i Iva Perković (Moderna vremena), odabrao je tri pobjednička rada, po jedan u svakoj kategoriji:

učenički radovi osnovnih škola (od 1. do 4. razreda)
  Negdje daleko, Nika Nikšić, 3. razred Osnovne škole dr. Jure Turića, Gospić učenički radovi osnovnih škola (od 5. do 8. razreda)
Nježni članLuka Cundeković, 7. razred Osnovne škola Jurja Habdelića, Velika Gorica učenički radovi srednjih škola
Danici, Marta Bandur, 4. razred Gimnazije Tituša Brezovačkog, Zagreb. Obrazloženje

Velik broj pristiglih radova ukazuje nam da kod učenika i njihovih mentora postoji snažna potreba i želja za stvaralačkim odgovorom na nesvakidašnju situaciju u kojoj smo se kao društvo našli. I u zahtjevnoj zadanoj kratkoj formi priče od 100 riječi učenici su uspjeli dati snažan iskaz onoga što doživljavaju, proživljavaju, vide, osjećaju i o čemu razmišljaju. Pristigli radovi su sadržajno vrlo raznoliki i kao svojevrsni skupni dnevnik duša ukazuju da zbog epidemije život nije stao i da joj nisu podređeni svi događaji. I dalje postoje ljubavi, prijateljstva, ojačale su obiteljske veze, a tu su i, možda s koronom nepovezane, ali svejedno bolne smrti… Zbog potresa stan je pao na koljena.

Članovi Povjerenstva neovisno su donosili ocjene i  prepoznali  nagrađene radove kao iznimno originalne. To je potvrda da se nagrađeni radovi zaista izdvajaju iz mnoštva. Priča Negdje daleko učenice Nike Nikšić dotakla nas je zrelošću i vrlo jasnim, a ipak toplim iskazom o snažnoj potrebi za suosjećanjem u svijetu i društvu u kojem živimo. Nježni član Luke Cundekovića odlično primjećuje kako je nježnost važna: Sjeme nježnosti je najbolji odabir. Svjesni smo, kao i učenik, da je za takvu radikalnu nježnost potrebna velika hrabrost koju i nagrađujemo!

Učenici srednjih škola pozitivno su nas iznenadili već prilično razvijenim literarnim umijećem, odličnim odabirom tema, usklađenošću jezičnoga izričaja i sadržaja. Ograničenje teksta na 100 riječi nije bila prepreka, štoviše, mogli bismo reći da je pripomoglo zgusnutosti i snazi izraza, kao prema uputama iz nadaleko poznatoga Andrićeva Razgovora s Goyom: Zbijaj! Gušće! Ne tkaš sito! Nagrađenoj učenici Marti Bandur bilo je dovoljno samo 96 riječi da u svojoj priči Danici dojmljivo opiše duboku intimu, ljubav, bol, dihotomiju i ljepotu jednoga života. Svakako pročitajte!

Nagrade

Nagradu čini poklon-paket organizatora i partnera Noći knjige, a namijenjen je autorima radova i školskoj knjižnici čiji je knjižničar prijavio nagrađeni rad na Natječaj.

Dodjela nagrada i priznanja održat će se naknadno, o čemu će dobitnici biti pravovremeno obaviješteni.

Zahvale

Zahvaljujemo svim sudionicima Natječaja,  roditeljima, učiteljima i knjižničarima koji su ih podupirali i poticali da u i ovim neobičnim vremenima stvaraju, bilježe osjećaje i razmišljanja, ostavljaju trag u vremenu.

Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim mentorima i knjižničarima Ivani Rukavina (Gospić), Goranki Braim Vlahović (Velika Gorica) i Jadranki Jurić (Zagreb).


www.skole.hr