2009-07-31 00:00:00

Dan dupina u Velom Lošinju, 1. kolovoza

U Velom Lošinju, u organizaciji Instituta za istraživanje i zaštitu mora "Plavi svijet", obilježit će se u subotu 1. kolovoza Dan dupina, a to će biti središnji događaj i kruna edukacijskih programa o očuvanju morskog okoliša koje ta nevladina udruga provodi tijekom cijele godine.

Voditeljica edukacijskih programa Jelena Jovanović rekla je da je program Dana dupina ponajprije usmjeren prema najmlađima za koje je i osmišljen. Tako taj institut na rivi u Velom Lošinju priprema izložbu dječjih crteža o moru i dupinima, vaterpolski turnir, mali eko-sajam te projekcije filmova o moru.

Nevladina udruga "Plavi svijet" već 22 godine uspješno provodi "Jadranski projekt dupin" u sklopu kojeg se istražuju rezidentne populacije dobrih dupina u lošinjskom arhipelagu. To je, po riječima Jelene Jovanović, ujedno i najduže kontinuirano praćenje populacije dupina u Mediteranu.

Također je napomenula da se, osim u okolici Cresa i Lošinja, takva istraživanja od 2007. uspješno provode i oko Visa. Svrha je projekta sagledati stanje i populacijsku strukturu zajednice dobrih dupina koja živi u Jadranu.

Dan dupina obilježava se već 17. put prve subote u kolovozu u Velom Lošinju, a ove godine bit će predstavljena i suradnja "Plavog svijeta" s tvrtkom "Lush", koja će od 1. kolovoza do 30. rujna 2009. od prigodne prodaje svojeg sapuna darovati novac za istraživanja, edukaciju i zaštitu morskog okoliša.
 

vijest je prenesena s culturenet.hr

 


www.skole.hr