2010-02-18 10:15:00

Prvi Festival hrvatskog animiranog filma

Prvi Festival hrvatskog animiranog filma održat će se 20. i 21. veljače u zagrebačkom kinu Europa. U konkurenciji će sudjelovati 48 filmova.

Od 44 prijavljena filma koji nisu proizvedeni javnim novcem, selekcijska komisija za konkurenciju je izabrala 13, a filmovi koje je financirala država automatski su uvršteni u natjecateljski program.

Program je podijeljen u četiri kategorije - filmovi djece i mladeži, studentski filmovi, reklamni i namjenski te kratki autorski filmovi.

Petar Krelja, član selekcijske komisije, izdvojio je od prijavljenih filmova dječje i neprofesijsko stvaralaštvo jer, kako je istaknuo, oni su u usponu.

Nove tehnologije omogućile su veću dostupnost animacije autorima, čiji radovi pokazuju da i mimo profesionalne proizvodnje postoje oni koji se znaju izražavati tim medijem, dodao je Krelja.

Krelja je ujedno član ocjenjivačkog suda, uz ruskog animatora Alekseja Aleksejeva i autora animiranih filmova Stjepana Mihaljevića.

Popratni program donosi retrospektive "Dragulji Zagreb filma", s osam restauriranih klasičnih filmova Zagreb filma uvrštenih na međunarodni popis 84 najbolja animirana filma svih vremena. Borivoju Dovnikoviću Bordi bit će dodijeljena nagrada za životno djelo.

Popratni program donosi i radionicu Hrvatski animirani serijal. Na radionici će se na temelju dosadašnjih iskustava autora animiranih serijala pokušati odgovoriti na pitanje kako osmisliti uspješnu animiranu seriju i može li hrvatska animacija opstati ako se uskoro ne pokrene neki komercijalni projekt.

Nagrade Festivala su diplome i novčane nagrade za najbolje filmove po kategorijama te diplome za najbolju animaciju, glazbu, dizajn i scenarij. Festival organizira Zagreb film i međunarodna udruga animiranog filma ASIFA Hrvatska.

 

vijest je prenesena s internetskih stranica Hrvatske radio-televizije


www.skole.hr