2007-05-14 00:00:00

Intervjui s pobjedničkim timovima natjecanja Login@Europe
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u suradnji s CARNetom, a uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa šesti put za redom organiziralo je natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u izradi internetskih stranica na temu europskih integracija Login@Europe.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada pobjednicima natjecanja održala se 4. svibnja 2007. u prostorijama CARNeta. Tema natjecanja za 2007. godinu bila je „Aktivna uloga mladih u izgradnji vlastite budućnosti i budućnosti Europske unije“. Na svečanosti dodjele nagrade prisutnima se obratila mr.sc. Marija Pejčinović Burić, državna tajnica za europske integracije, naglasivši važnost stvaranja svijesti kod mladih da im sudjelovanje u europskim inicijativama i obrazovnim programima otvara nove mogućnosti i prilike za stručno usavršavanje i napredovanje. Prisutnima su se obratili i Nj.E. Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj te predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, dr. Dragan Schwarz, pomoćnik ministra za informacijsko društvo i Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta.

Nagrade su osigurali Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj i tvrtke: Ericsson Nikola Tesla, T - Hrvatski telekom, Siemens, Končar INEM, Olympus, Microsoft Hrvatska te medijska kuća VIDI. Na natjecanje se prijavilo 65 timova, a 52 ih je sudjelovalo u natjecanju svojim radovima, od čega 34 srednjih i 18 osnovnih škola.

Prvu nagradu osvojila je Tehnička, industrijska i obrtnička škola Čakovec. IV. gimnazija Zagreb osvojila je drugu nagradu, a treća nagrada pripala je III. Gimnaziji Osijek. Posebnu nagradu za kreativnost u pristupu osvojila je Osnovna škola Ivana Meštrovića Zagreb.

Razgovarali smo s članovima pobjedničkih timova kako bismo saznali njihove dojmove i iskustva te vam donosimo njihove zanimljive odgovore.

Evo što su nam rekli Darko Kukovec, Darko Mikulić, Marko Jančec i Marko Ljubek, učenici pobjedničkog tima iz Tehničke, industrijske i obrtničke škole Čakovec…

Što Vas je motiviralo da se uključite u natjecanje ?

Budući da smo završni razred srednje škole htjeli smo ostaviti našoj školi nešto u nasljedstvo. Ujedno smo htjeli usavršiti svoje znanje u izradi internetskih stranica, ali i na jednom mjestu pružiti relevantne informacije o ulozi mladih u budućnosti Europske unije.

Kako je nastala vaša stranica?

Moramo priznati da ne baš tako lako i brzo. Budući da smo na vrijeme bili upoznati s početkom natjecanja, imali smo dovoljno vremena za pripremanje same stranice. Prvo što smo napravili bio je dizajn i nismo započinjali ništa ozbiljnijega dok nismo bili u potpunosti zadovoljni njime. Kada je dizajn konačno bio "usvojen" od strane sva četiri člana ekipe, na red je došlo i programiranje stranice. Jednoglasno smo odlučili da stranica bude u jeziku PHP. Dogovorili smo se i da stranica bude višejezična. Odabrali smo engleski i njemački jezik jer smatramo da se oni najviše koriste u Europi, a mi smo ih ujedno i učili tokom našeg školovanja.

Na koji način ste prikupljali potreban sadržaj za stranicu?

Koristili smo se uglavnom internetom, no bilo je tu i ponešto literature (knjige, brošure). Najteži dio je ipak bilo: prevođenje tekstova. Zbog velike količine tekstova, međusobno smo podijelili zadatke. To je bio mukotrpan posao i trajao je gotovo mjesec dana, no uspjeli smo i to savladati. Vodili smo računa i o tome da uz kopirane tekstove uvijek napišemo izvornu adresu. Podatke za države članice EU-a uzimali smo sa Wikipedije.

I za kraj, što biste savjetovali učenicima koji se planiraju dogodine uključiti u natjecanje?

Savjetovali bi im da dobro organiziraju vrijeme, raspodjele zadatke te da budu spremni uložiti mnogo truda.

Vrlo zanimljive sugovornice bile su Anita Ćubić i Katarina Smolčić, koje su s nama razgovarale u ime tima iz IV. gimnazije Zagreb. Pročitajte što su nam rekle…

Što vas je motiviralo da se uključite u natjecanje?

Anita Ćubić: Motivaciju smo pronašli u temi natjecanja, svidjela nam se ideja o ulozi mladih u Europskoj uniji  jer nas se izravno tiče. Osobito su nas zainteresirali mnogobrojni programi koji se nude mladima, kao što su napr. razmjene studenata i učenika.

Kako ste raspodijelili zadatke?

Katarina: Ja sam većinom radila s profesoricom na izradi same stranice i obrađivanju slika u Photoshopu, a Anita je pisala tekstove i sa mnom radila u Pohotoshopu, dok su se Marin i Martina bavili isključivo tekstovima.

Je li vam bio teži tehnički dio izrade stranice ili prikupljanje i sastavljanje sadržaja?

Katarina: Tehnički dio nam je bio teži jer sve stvari koje su napravljene za stranicu učili smo paralelno sa samom izradom, pogotovo Photoshop s kojim samo se prvi put susreli ove godine. Sadržaje pak nije bilo problem pronaći s obzirom na mnoštvo izvora na Internetu i promotivnih brošura.

Jeste li uložili puno vremena u izradu stranice?

Katarina: Uložili smo jako puno vremena, a uglavnom smo se sastajali subotom, što je predstavljalo dodatni problem jer ja i Anita imamo mlađu braću koju subotom čuvamo. Tako smo zapravo u natjecanje bili uključeni timski i obiteljski.

Što ste sve naučili zahvaljujući natjecanju?

Naučili smo izrađivati internetske stranice te smo saznali mnoštvo informacija Europskoj uniji i ulozi mladih u njoj.

Razgovarali smo i s Alenom Bekićem predstavnikom tima III. Gimnazije Osijek …

Kako ste saznali za natjecanje Login@Europe?

Profesorica nas je obavijestila o natjecanju i predložila nam da se prijavimo.

Što vas je motiviralo da pristanete na prijedlog? 

Zapravo, natjecanje je bilo prilika da steknemo mnogo znanja o Europskoj uniji te da naučimo izrađivati internetske stranice, a to nas je ujedno i potaklo da pristanemo na prijedlog.

Jeste li uložili puno vremena u izradu stranice?

Odvojili smo jako puno vremena za izradu stranice. Nekad bi kod kuće radili na stranici cijelu noć i nakon toga ravno u školu.

Jeste li već nekad izrađivali internetske stranice?

U 2. razredu smo učili web designe i pisali smo blogove, ali dosad nismo radili ništa ovako zahtjevno.

Kako ste raspodijelili zadatke?

Ja i Denis smo radili tehnički dio, a Ines i Tihana su se brinule za sadržaj. U školi bi raspodijelili zadatke, a onda bi svatko kod kuće radio svoj dio posla. S obzirom da svi idemo u isti razred i poznajemo se četiri godine timski rad je funkcionirao bez ikakvih problema.

Uskoro završavate srednju školu, kakvi su vaši planovi za dalje?

Poslije gimnazije planiram upisati Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu.
Ostali članovi tima...

Denis Kasak: Planiram upisati Elektrotehnički fakultet u Osijeku.
Tihana Pavošević: Želim upisati studij medicinske biokemije na FBF-u u Zagrebu.

 

 


www.skole.hr