2011-03-03 13:17:00

Dva hrvatska muzeja nominirana za Europski muzej godine

Dva hrvatska muzeja - Muzej prekinutih veza i Muzej suvremene umjetnosti nalaze se među 34 europska muzeja nominirana za nagradu Europski muzej godine (European Museum of the Year Award), koji se od 24. veljače do 21. svibnja predstavljaju u German Emigration Center u njemačkom gradu Bremerhavenu. Proglašenje pobjednika održava se 18. svibnja. 2011. godine.

Europski muzejski forum, koji djeluje u okviru Europskog vijeća, utemeljio je 1977. nagradu za muzej godine, koja je postala najuglednijom na Starom kontinentu. O nagradi odlučuje međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka koji dobro prouče i obiđu ustanove koje se kandidiraju. Svrha nagrade je da se istakne vrsnost europskih muzeja i potakne inovativnost.

Tako je, primjerice, EMYA je vrlo pozitivno djelovala na muzejski svijet i muzealce jer je prepoznavala male muzeje s izrazito inovativnim pristupom. U natjecanju su svi muzeji ravnopravni, bez obzira jesu li javni ili privatni, veliki ili mali.

European Museum Forum (EMF), koji djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, organizator je događanja, koje se odvija u prostoru German Emigration Center, muzeju koji je 2007. godine dobio nagradu Europski muzej godine. U ovogodišnjoj konkurenciji nalazi se 34 muzeja iz 15 država, a pobjednik osvaja skulpturu 'Jaje' Henryja Moorea koja je godinu dana izložena u muzeju.

Svi muzeji zainteresirani za natjecanje u 2012. godini, mogu se prijaviti do 15. ožujka. Sudjelovati može bilo koji muzej iz zemlje članice Vijeća Europe koji je otvoren ili renoviran u protekle dvije godine. Organizator traži muzeje koji izravno doprinose privlačenju publike fokusirajući se na atmosferu, imaginaciju, interpretaciju, prezentaciju, društvenu odgovornost, komunikaciju i marketing. Uz nagradu za Europski muzej godine, dodjeljuju se i Kenneth Hudson Award, Silletto Prize te nekoliko posebnih priznanja.

Trodnevna ceremonija dodjele nagrada otvara mogućnosti za diskusiju i razmjenu mišljenja između internacionalnih muzejskih stručnjaka.

 


www.skole.hr