2011-03-31 09:58:13

Noć Jurija Gagarina - prvog čovjeka u svemiru

Ove godine se navršava 50 godina od prvog čovjekovog leta u svemir. Ruski astronaut Jurij Gagarin u letjelici „Vostok 1“ je 12. travnja 1961. postao prvim čovjekom koji je kročio u svemir i u 108 minuta, koliko je let trajao, ušao u povijest i legendu.

40 godina kasnije, skupina entuzijasta - astronauta, pokrenula je prvu manifestaciju pod nazivom „Yuri's Night“ koja se u deset godina od osnutka proširila na cijeli svijet s ciljem daljnjeg razvoja astronautike i „požurivanja“ institucija neka nastave ondje gdje su prije 30-tak godina stali.

Ove godine „Noć Jurija Gagarina“ ili kako ga muzej Peek&Poke naziva „Gagarinovo“ brojnim se manifestacijama slavi u preko 220 gradova, na svih 6 naseljenih kontinenata, i na dva svijeta - na Zemlji i na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Rijeka i Jurij Gagarin imaju jednu zajedničku osobu. Riječ je o znanstveniku, konstruktoru aviona, fizičaru - Robertu Bartiniju. Roberto Bartini rodio se u Rijeci 1897. godine i cijeli svoj životni vijek je proveo u Rusiji gdje se, osim na konstruiranju aviona, bavio i znanstvenim radom. Svijet ga smatra ocem Teorije multidimenzionalnosti koja je danas sveprihvaćena u fizici. Fizikalne oznake nazvane su njegovim imenom, a o kakvoj se veličini radi govori i to da je, ono što je Mendeljev za kemiju (periodički sustav), Bartini učinio za fiziku.

Službeni otac ruskog svemirskog programa, Sergej Koroljev, inzistirao je da mu upravo Roberto Bartini bude učitelj i jedan od vodećih u timu, rezultat čega je Jurij Gagarin kao prvi čovjek u svemiru.

2. travnja 2011. od 20 h, kroz predavanje Williama Klingera o životu i radu ovog svestranog fizičara i briljantnog inženjera i prigodnu izložbu, u muzeju Peek&Poke započinje program u trajanju od 7 dana, kao i inicijativa da Roberto Bartini u svom rodnom gradu dobije ulicu, jer kako ističu u Peek&Pokeu, svojim radom i djelima to u potpunosti zaslužuje.

9. travnja 2011. godine s početkom od 16 sati Peek&Poke se pridružuje globalnoj manifestaciji „Noć Jurija Gagarina“ u kojoj će premijerno biti prikazan film „Orphants of Apollo“. Kroz riječi prvog hrvatskog astronauta Miroslava Ambruša Kiša moći će se doznati više o napretku i novostima iz GoogleXPrize „radionice“ a tijekom večeri okupljene će zabaviti riječka grupa „Moskva“ i DJ Bobo.

Posjetitelji su pozivani da se u Noći Jurija Gagarina pridruže tematski kostimirano.

Točan raspored predavanja, projekcija i koncerata bit će objavljen na portalu Mojarijeka.hr


www.skole.hr