2011-04-21 15:48:45

Zagrebački maturant osvojio zlatnu medalju na 39. međunarodnom salonu izuma, tehnologija i novih proizvoda

Lovro Dujnić, devetnaestogodišnji maturant zagrebačke Strojarsko tehničke škole Fausta Vrančića, osvojio je na 39. međunarodnom salonu izuma, tehnologija i novih proizvoda u Ženevi zlatnu medalju u seniorskoj konkurenciji – kompjutori.

 

Nagradu je osvojio za izum Znanstveno vozilo upravljano Internetom. S istim izumom je na sajmu u Nürnbergu osvojio zlatnu medalju i kristalni globus.

Lovro Dujnić je prva osoba u svijetu koja uspijeva upravljati automobilom u New Yorku i to s računala za kojim sjedi primjerice u Zagrebu. Metoda je praktično besplatna i, kako Lovro tvrdi, prilično jednostavna.

Znanstveno vozilo upravljano Internetom radi na principu korištenja Interneta za upravljanje vozilom u bilo kojem dijelu svijeta. Uvjet je da na tom dijelu svijeta postoji Internet i električna energija. Korišten je Microsoftov progoram: "Remote desktop" Program osigurava vlasniku znanstvenog vozila mogućnost da se samo s njegovog računala uspostavlja veza sa vozilom. Program također osigurava mogućnost uspostave veze sa više znanstvenih vozila u raznim dijelovima svijeta. Upravljanje vozilom omogućuju 4 strelice (naprijed, nazad, lijevo, desno) na tipkovnici računala s kojeg se upravlja. Znanstveno vozilo na sebi ima kameru. To omogućuje nesmetanu vožnju znanstvenim vozilom. Namjena izuma je jeftino sakupljanje znanstvenih podataka na bilo kojem dijelu svijeta, a izum se do sada se primijenio i za upravljanje taxi vožnjom u New Yorku i to s računala u Zagrebu.

"Lovro je to uspio koristeći Microsoftov program, čiji tvorci zapravo nisu ni mislili da će tome služiti. Lovro je koristio dio programa, napravio je digitalno-analogni pretvornik koji signal s računala pretvara u radiosignal za upravljanje vozilom. Kako je to točno uspio ne znam ni sam, Lovro me je u elektronici nadmašio", kaže Lovrin mentor, profesor Mladen Marušić.

Organizatori ovogodišnjeg, 17. po redu sudjelovanja hrvatskih inovatora na Salonu su Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Savez udruga inovatora Istarske županije uz potporu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Udruga inovatora Hrvatske predstavila je 15 inovacija. Ovogodišnje inovacije ocjenjivao je Stručni ocjenjivački sud kojeg čini više od 75 vrhunskih stručnjaka iz 15 država. Prema njihovim odlukama hrvatski su inovatori nagrađeni sa 6 zlatnih, 5 srebrnih i 3 brončane medalje.

Više o ostalim nagrađenima možete saznati ovdje.


www.skole.hr