2011-05-02 14:48:42

Obrazovanje djece kod kuće - predavanje u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović

U organizaciji udruge „Obrazovanje na drugi način“ 3. svibnja 2011. u 17:30 sati u knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović (Preradovićeva 5, Zagreb), održat će se predavanje pod nazivom “Unschooling bez udžbenika, bez kurikuluma i bez ograničenja. Obrazovanje kod kuće-englesko iskustvo“. Predavačica je  Saradadevii Hull Jurković.

Tema predavanja:

Kakav stav prema pedagoškom pluralizmu njeguje jedna stara demokracija? Kako izgleda obrazovanje usmjereno na dijete?  Predavačica Saradadevii Hull Jurković govorit će o svom iskustvu „obrazovanja djece kod kuće“  u Velikoj Britaniji. Što je ponukalo jednu profesoricu filozofije i sociologije s engleskog koledža da svoju djecu obrazuje kod kuće?

Za razliku od Hrvatske, obrazovanje djece od strane roditelja, tzv. „Home Education“ - obrazovanje kod kuće,  legalna je opcija u većini zemalja Europske Unije. Nama najbliža država koja dozvoljava takav vid obrazovanja je Slovenija. Dok u susjednoj Sloveniji koriste izvjesne metode kontrole i završne ispite na kraju svake školske godine, u Engleskoj država ne zahtijeva tu vrstu kontrole, nema obveznih ispita te je moguć i posebno kreativan pristup - unschooling.

Obitelj Jurković Hull članovi su poznate engleske udruge „Education Otherwise“, a gospođa Jurković Hull je kontakt je osoba navedene organizacije u mjestu svog prebivališta te pruža svekoliku pomoć novim obiteljima koje se odluče za takav vid obrazovanja. Članica je i HEAS-a, savjetodavne udruge za obrazovanje kod kuće.

Udrugu  Obrazovanje na drugi način osnovala je grupa roditelja čija želja je obrazovati svoju djecu kod kuće. Ciljevi udruge su:

pokrenuti inicijativu za zakonske promjene koje bi omogućile obrazovati djecu kod kuće onim roditeljima koji to žele, pružiti informacije o temeljnim načelima obrazovanja kod kuće i dati podršku roditeljima koji žele preuzeti odgovornost za obrazovanje svoje djece, ukazati na prava djece i potrebu uvažavanja njihovih želja u izboru načina obrazovanja, promovirati ideje o učenju i stjecanju znanja izvan školskog sustava

Kontakt:

Kosjenka Petek,  +385 91 34 90 703, kosjenka.petek@druginacin.hr www.druginacin.hr;  kontakt@druginacin.hr Facebook: Obrazovanje na drugi način   YouTube: druginacinhr  

www.skole.hr