2011-09-02 13:18:43

Festival svjetskog kazališta - Zagreb 2011.

Deveto izdanje Festivala svjetskog kazališta održat će se u Zagrebu od 9. do 27. rujna i na pozornicama Zagrebačkog kazališta mladih, Hrvatskog narodnog kazališta i u Gavelli prikazati neke od najvećih aktualnih hitova iz svjetskih metropola.

Ovogodišnji Festival svjetskog kazališta prikazat će pet atraktivnih predstava europskog autorskog teatra.

Na otvorenju, miljenik zagrebačke publike berlinski redatelj Thomas Ostermeier, gostuje s radikalnom interpretacijom Shakespeareovog Othella. Između performansa, ekspresionističkih bravura, radikalnog fizičkog teatra, Ostermeierov Schaubuhne garantira estetski i politički čin koji će se dugo pamtiti.

Među prijateljima festivala je i hvaljeni flamanski umjetnik Jan Fabre. Redatelj, koreograf, scenograf i autor teksta, prikazat će autorsku viziju mita o Prometeju, jednom od prvih buntovnika koji krade oganj od Zeusa i donosi ga ljudima.

Prvi put u Hrvatskoj gostuje nizozemski redatelj Ivo van Hove, jedna od ključnih figura novog teatra. Svojim originalnim spojem dramskog, videa i filma snažno je utjecao na cjelokupnu svjetsku scenu. Predstava “Opening night” prema kultnom filmu Johna Cassavetesa poziva publiku na uzbudljivu interakciju. Sudjelovat će na glumačkoj probi, a potom i u snimanju filma uživo.

Iz bečkog Burghteatra stiže “Dorian Grey” u režiji Bastiana Krafta, novog glasa njemačkog kazalista. Viktorijanski roman o strahu od starenja, pretočen je u suvremenu priču o opsesiji izgledom i savršenim tijelom. Riječ je o worholovskom performansu u kojem se slika Doriana Greya umnožava do neslućenog broja kopija.

U finalu posjetitelje očekuje “Gardenia” belgijskog koreografa i redatelja Alaina Platela. Priča je to o barcelonskom kabaretu koji zatvara svoja vrata i u zadnjoj izvedbi okuplja umirovljene zvijezde, transvestite koji pripremaju neke od najljepših glazbeno-plesnih točaka, imitirajući Marlene Dietrich, Dalidu, Lizu Minelli.

 

Više informacija dostupno je na internetskim stranicama Festivala.


www.skole.hr