2011-10-28 15:36:52

Glazbom reci stop maltretiranju

Nasilje među djecom u školi (bullying) nastaje kada jedno ili više učenika namjerno i uzastopno verbalno, psihički, emocionalno ili fizički zlostavlja drugo dijete koje se nije u stanju braniti. Zlostavljanje se razlikuje od uobičajenog zadirkivanja, hrvanja, naguravanja ili školskih tuča te dječji život može učiniti mučnim i teškim.

Duža i česta izloženost nasilničkom ponašanju dovodi do života u stanju stalnog straha te može u učeniku kao žrtvi takvog nasilja izazvati različite posljedice kao što su usamljenost, osjećaj depresije i tuge, uplašenost, nesigurnost, tjeskoba, nisko samopouzdanje, te različite fizičke simptome (glavobolje, trbobolje, i sl.).

U školskom se nasilju najčešće radi o izrugivanju, provociranju, nadijevanju podrugljivih imena, širenju glasina i “tračeva”, omalovažavanju i odbacivanju iz grupe, no nerijetko se na to nadovezuje i fizičko zlostavljanje - od guranja, rušenja, udaranja, prijetnji, iznuđivanja, otimanja pa i do pravih razbojstava.

Žrtve su najčešće oni koji zbog nečega odskaču od drugih (npr. zbog imena, veličine, religije, nošenja naočala, obitelji, načina odijevanja ...) a vrlo često su to i novi učenici u razredu, nadareni učenici, mirni i ljubazni učenici, učenici s nekim hendikepom ili posebnim potrebama, i slično.

Drugu godinu zaredom Antena Zagreb pokrenula je akciju u sklopu koje se pozivaju sve škole da prijave svoje školske bendove i zborove na natječaj - "Glazbom reci stop maltretiranju". Potrebno je na facebook stranicu Antene Zagreb staviti video obrade pjesme iz najboljeg glazbenog miksa, a najbolji će se nagraditi - svim instrumentima koji su potrebni za pravi rock bend i koncertom sa jednim od poznatih izvođača.

U akciju su se uključili brojni sportaši i osobe iz društvenog života Hrvatske.

 

Više o nasilju među djecom možete pročitati na Portalu za škole, na sljedećim adresama:

"Bullying" - nasilništvo u školi Nasilje među djecom u školama

www.skole.hr