2011-11-18 15:31:00

Noć kazališta 2011.

Noć kazališta je manifestacija koja želi potaknuti kazališno stvaralaštvo na prostoru cijele Europe te ga time približiti široj urbanoj javnosti, ali i onima koji životom nisu  fokusirani na velike gradove i kulturne centre. Ovogodišnja Noć kazališta održat će se 19. studenoga u gradovima sedam europskih zemalja - Hrvatske, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Srbije i Austrije. U Hrvatskoj se ove godine Noć kazališta odvija u 27 gradova a uključeno je 69 institucija sa 126 predstava i 40-tak popratnih programa.

Kazalište će te noći biti predmet susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja. Postići će se to kroz bogat i raznolik sadržaj: kazališne predstave međunarodnih koprodukcija, razmjene predstava između domaćih kazališnih kuća, čitanja i uprizorenje tekstova suvremenih europskih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s direktnim uključivanjem putem Interneta, muziku, igraonice i radionice za malu djecu, gastronomiju i kroz širenje svijesti o međusobnoj povezanosti kroz prisustvovanja jedinstvenom događaju, koji se istovremeno odvija i u drugim dijelovima Europe.

Toga dana i noći  kazališta daruju izvedbe, ali i otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade.

Pokretač europske manifestacije i koordinator projekta za Republiku Hrvatsku je Dječje kazalište Dubrava (NS Dubrava).

Projekt Noć kazališta (Multikulturalna noć europskog kazališta) nastao je na poticaj francuskih kazališnih umjetnika te je po prvi puta kao pilot izdanje realiziran 25. listopada 2008. godine u Dječjem kazalištu Dubrava iz Zagreba i Šibenskom kazalištu.

 

Cjelokupan program za Hrvatsku može se pronaći na internetskim stranicama manifestacije.


www.skole.hr