2013-06-18 12:09:10

Nove kovanice od 25 kuna

Povodom obilježavanja stjecanja punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, u opticaj se od 1. srpnja pušta 20 000 kovanica od 25 kuna. Novac ima oblik pravilnog dvanaesterokuta a izrađen je od dvodijelne kovine.

Unutar jezgre kovanog novca prikaz je pčelinjih saća koje simboliziraju Europsku uniju. Arhitekturu pčelinjih saća tvori dvadeset i sedam ćelija unutar kojih su zvjezdice, simboli zemalja članica Europske unije. Postojeća arhitektura pčelinjih saća dograđena je novom, dvadeset i osmom ćelijom, unutar koje je podloga u obliku kvadratića na koji je položena zvjezdica, simbolizirajući na taj način završni čin pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji kao nove, dvadeset i osme članice. Kružno, unutar prstena, ispisan je tekst "Republika Hrvatska članica Europske unije". U donjem središnjem dijelu prstena ispisan je datum '1. VII. 2013.'

Naličje - u središnjem dijelu jezgre kovanog novca nalazi se brojčana oznaka nominalne vrijednosti '25'. Kroz konture brojaka vidi se kuna zlatica okrenuta nadesno, a njezino je tijelo ukomponirano u brojčanu oznaku nominalne vrijednosti. U donjem središnjem dijelu prstena kovanog novca smješten je grb Republike Hrvatske. Na kružnu površinu prstena, lijevo od grba, položena je grančica lovora u cvatu, a desno grančica hrasta lužnjaka s plodovima. U gornjoj kružnoj površini prstena istaknut je natpis "Republika Hrvatska".

HNB će istog dana izdati i nove novčanice od 100 i 200 kuna, a jedina stvar koja će se na njima izmijeniti je ime guvernera.

Autor idejnog i likovnog rješenja je akademski kipar Damir Mataušić.


www.skole.hr