2013-07-09 12:56:06

Završen ljetni upisni rok u srednje škole

Rezultate prvih e-upisa u srednje škole predstavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 8. srpnja 2013. godine, održanoj netom nakon što su zaključene konačne ljestvice poretka za prvi upisni rok. Istaknuvši kako je riječ o jednom od najsloženijih i najvažnijih projekata u povijesti Ministarstva, ministar je zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji.

Brojke pokazuju da se u prvome upisnom roku za upis prijavilo 45.672 učenika, od njih ukupno 46.157. Od danas u neki od općeoobrazovnih programa upisano je 45.313 učenika, dok će 1.524 učenika morati izaći na jesenski upisni rok na kojem će ih dočekati 9.748 upisnih mjesta.

Prezentirajući detaljne podatke prof. dr. Vedran Mornar, voditelj Projekta e-upisa, istaknuo je da su ovogodišnji upisi u prvi razred srednje škole još jednom upozorili na problem drastičnog pada nataliteta. Kao zanimljivost, Mornar je istaknuo da su učenici koji su mogli birati deset programa u pet škola tijekom izbora ostvarili 2,5 milijuna promjena prioriteta.

Govoreći o složenosti projekta Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, istaknuo je kako se u sustavu nalazi više od 10 milijuna podataka, a CARNetov Helpdesk, koji ima ulogu pomoći i podrške učenicima, roditeljima, ravnateljima i ostalim sudionicima procesa, zaprimio je 36.630 upita. „Bilo je i više pokušaja hakiranja, no svi su uspješno spriječeni“, rekao je ravnatelj Stanić.

U CARNetu je zbog velike navale na službu za podršku obrazovnom sustavu uvedena i noćna smjena za rad agenata, a odgovoreno je ukupno na 23.699 e-poruka, 10.692 telefonska poziva, 3.038 poruka govorne pošte i 204 telefaks poruke. Od ukupnog broja od 36.633 upita noćna smjena je odgovorila na njih 4.735.

Konferenciju za novinare "zatvorila" je Tea Pribolšan, učenica iz Zagreba koja je svojom prijavom u sustav označila početak e-upisa. Tea se uspješno upisala u XII. gimnaziju koja je bila njezin prvi izbor, na čemu joj je čestitao i ministar.

Na kraju konferencije CARNetov tim primio je i ministar Jovanović još jednom izrazivši zadovoljstvo na uspješno odrađenom poslu.

Snimku konferencije možete pogledati na adresi http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=2639


www.skole.hr