2014-04-18 11:25:36

Festival za dječju književnost Monte Librić u Puli

Od 24. do 30. travnja, u prostorima Zajednice Talijana Pula - Circolu, održat će se sedmo izdanje Festivala za dječju književnost Monte Librić.

Nastavlja se s praksom tematskog omeđivanja Festivala, a pod simboličkim naslovom ovogodišnja tema Točka, točka, točkica... usmjeruje pažnju važnom segmentu knjižne produkcije za djecu -  ilustraciji. Mnogobrojni programi od kojih se posebno ističe okrugli stol Umjetnost vizualnog pripovijedanja otvorit će razna pitanja vezana za ilustraciju koja je kao likovni izričaj naročito zastupljena u izdavačkoj produkciji književnosti za djecu i koja kao dio slikarskog izražavanja ima izuzetnu važnost u interpretaciji teksta.

S novim programom Pula Illustrator Campus Festival prvi u Hrvatskoj otvara prostor mladim umjetnicima da se upoznaju s radom profesionalnih i već priznatih ilustratora koji prate dječju književnu produkciju. Na Campusu će studentima s likovnih Akademija iz Zagreba, Rijeke i Splita održati niz predavanja i majstorskih radionica renomirani ilustratori iz Hrvatske i svijeta.

U sklopu teme održat će se i dvije izložbe: u Galeriji Makina izložba ilustracija Moonrise Shadow, Aljosche Blaua i u Galeriji Amfiteatar skupna izložba Tri majstora / Tre maestri – izložba dobitnika nagrade Hrvatskih biennala ilustracije Klovićevih dvora.

Ilustraciju za ovogodišnji plakat potpisuje poznati hrvatski kipar, slikar i ilustrator Svjetlan Junaković. Ilustracija je implementirana u cjelokupni ovogodišnji vizualni identitet.

U programskom dijelu Festivala održat će se 68 događaja s više od 60 sudionika, od kojih je 30 autora: renomiranih pisaca i ilustratora iz Hrvatske i inozemstva.

U novo osmišljenom programu Piknikić predstavit će se i najmlađa autorica Librića koja je sama napisala i ilustrirala svoju prvu knjigu.

Talijanski dio programa, najbogatiji do sada, održat će se pod posebnim nazivom Più che una storia u kojem će gostovati pet značajnih talijanskih autora. Ovaj program ne bi bio moguć bez potpore Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, putem Konvencije potpisane s Talijanskom Unijom.

Sedam festivalskih dana obilježit će raznolike kreativno-edukativne radionice i programi: Dijete u galeriji koje se ostvaruje s HDLU Istre - Galerijom Luka, radionice izrade booktrailera: Pula prije 1914., radionica za pedagoge Snimamo film, likovne radionice Točka, točka, točkica..., radioradionice i slušaonice Produkcijskog odjela Djeca i mladi HRT-a...

Novoostvarena suradnja sa Svjetskim festivalom animiranog filma - Animafestom iz Zagreba rezultirat će posebnim programom Kino za uši. Nastavlja se i suradnja s kinom Valli, u kojem će se održati projekcije tri animirana filma za djecu. Teatar Naranča vodit će dramske radonice za najmlađe, a odigrat će i kazališnu predstavu Vitez željeznog srca.

Detaljnije informacije o ovoj manifestaciji potražite na službenim stranicama, na adresi http://www.montelibric.sanjamknjige.hr/hr/2014/naslovnica/.


www.skole.hr