2014-04-25 08:43:12

Predstavljanje projekta "Interkulturalno obrazovanje kroz osobne povijesti"

Zagrebačka premijera filma 'Oš me pozdravit u busu?' i predstavljanje projekta 'Interkulturalno obrazovanje kroz osobne povijesti' (Pedagoško-filmska radionica za srednjoškolce iz Vukovara i Belog Manastira) održat će se u subotu, 26. travnja, s početkom u 19 sati, u kinu 'Grič'.

Projekt i film će predstaviti mentori i voditelji radionica, redatelj Velimir Rodić, novinarka Željka Kovačević te snimatelj i montažer Lovro Čepelak. Nakon projekcije će se održati diskusija u sklopu koje će publika imati priliku o filmu razgovarati i sa sudionicima projekta.

Ovaj ispovjedni dokumentarac, kroz priče 13 srednjoškolaca iz Vukovara i Belog Manastira, predstavlja presjek povijesti njihovih obitelji i političkog okvira koji je uvjetovao današnje stavove mladih o pripadnicima srpske, odnosno hrvatske nacionalnosti, budući da u vrijeme rata nisu bili ni rođeni.

Film, kao i radionice koje su mu prethodile, su dio projekta “Interkulturalno obrazovanje kroz osobne povijesti“. Kroz radionice su srednjoškolci imali priliku steći osnovne vještine snimanja filmskom kamerom, pretvaranja ideje u filmsku priču, vođenja intervjua, ali i vježbati kako da njihova nacionalna pripadnost te ratno i obiteljsko nasljeđe ne utječu na međusobnu komunikaciju i zajednički rad.

Hrvatska i srpska etnička zajednica u Vukovaru i Belom Manastiru podijeljena je kulturalno, socijalno i institucionalno; idu u odvojene razrede, kafiće, pekare, trgovine i vrtiće... Iako u filmu to nije vidljivo, on je nastajao u vrijeme razbijanja ćiriličnih natpisa i bojkotiranja Povorke sjećanja, no nastavkom rada na ovom projektu mladi Vukovara i Belog Manastira, kao i njihovi roditelji, su pokazali kako je dijalog među pripadnicima srpske i hrvatske nacionalnosti ne samo moguć, već i dobrodošao.

“Interkulturalno obrazovanje kroz osobne povijesti“ je projekt koji provodi Nansen dijalog centar Osijek te nezavisna produkcija Fade In iz Zagreba, a cilj mu je obrazovanjem, kroz filmski medij, promicati kulturnu različitost i jačati suradnju mladih svih nacionalnih pripadnosti. Projekt se provodi uz potporu Delegacije Europske unije u RH (EIDHR) i Ureda za udruge vlade RH.


www.skole.hr