2014-06-26 12:02:59

Uključite se u prebrojavanje bijelih roda

Udruga BIOM poziva sve zainteresirane građane da se uključe u drugi (ili prvi) obilazak bijelih roda, tj. njihovo prebrojavanje. Podsjećamo, bijela roda (Ciconia ciconia) je ptica 2014. godine te se u cijeloj Europi provodi 7. Međunarodno prebrojavanje bijele rode kojeg u Hrvatskoj koordiniraju udruge BIOM (BirdLife u Hrvatskoj) i HDZPP, u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima i drugim nevladinim udrugama, te uz podršku njemačke organizacije za zaštitu ptica i prirode ''NABU''.

Što se kasnije krene u obilazak to su ptići veći, uključujući one koji su se zadnji izlegli, pa je veća vjerojatnost uočavanja svih mladih sa tla. Ne treba čekati predugo, treba ih obići prije nego mladi nauče letjeti.

U toplijem dijelu dana ili za sunčana dana, mladi se usprave kako bi se lakše rashladili, pa je tada veća vjerojatnost uočavanja svih mladih sa tla. Mladi ptići imaju crni kljun, za razliku od odraslih.

Upute za popisivanje

Za vrijeme 2. obilaska potrebno je dopuniti obrasce koji su korišteni u 1. obilasku. Ukoliko za vrijeme 2. obilaska naiđete na gnijezdo koje niste uočili u 1. obilasku, ispunite novi obrazac, prvu stranicu i onaj dio koji se odnosi na 2. obilazak. Ukoliko niste bili u mogućnosti zabilježiti GPS koordinate u prvom obilasku, učinite to u 2. obilasku.

Obrazac je moguće preuzeti ovdje.

Obrazac propisuje obavezno fotografiranje gnijezda sa mladima. Kada ste na terenu, nakon fotografiranja u obrazac privremeno upišite redni broj fotografije sa zaslona fotoaparata (npr. 65). Kasnije ćete se lakše snaći prilikom upisivanja imena datoteke koje ćete pročitati u računalu (npr. P532641.jpg).

Ukoliko popisujete ptice na području gdje nije rađen prvi obilazak ili ako ne znate je li prvi obilazak odradio netko drugi, svejedno ispunite obrazac i podatke za prvi obilazak jednostavno unesite sada za vrijeme ovog obilaska.

Ukoliko nemate GPS na raspolaganju, fotografirajte gnijezdo roda s pametnim telefonom (ukoliko ga posjedujete) dok je uključena opcija GPS-a odnosno određivanja položaja ili snimanja lokacije.

Ispunjene obrasce možete poslati udruzi BIOM ili Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode (HDZPP).

 
Kontakt i dodatne informacije:
Darko Podravec, HDZPP; darkopod@gmail.com; www.ptice.hr

Vedran Lucić, BIOM; vedran.lucic@biom.hr; www.biom.hr; 095 905 9948
 


Autori fotografija: Luka Jurinović i Roman Martin
Tekst je prenesen s portala Biologija.com.hr


www.skole.hr