2014-07-11 10:32:29

Povratak kvartovskog kina

UrbanFestival13 Natrag na trg! vas poziva na ponovno osvajanje kvartova i drugačije iskustvo gledanja filmova. Kvartovsko kino u Dubravi i na Trešnjevci će na mikro razini poslužiti kao sredstvo za ponovno osvajanje javnog prostora za kolektivu uporabu.

Kino Bratstvo u zagrebačkoj Dubravi, trešnjevačka kina Buhara, Triglav, tvorničko kino Končar - samo su neka od zatvorenih, pa i zaboravljenih gradskih kina. Istražujući ulogu policentrično organizirane kulturne proizvodnje u tkivu grada, u okviru UrbanFestival13 Natrag na trg! organizira ljetno kino koje će na mikro razini poslužiti kao sredstvo za ponovno osvajanje javnog prostora za kolektivu uporabu.

Na dvije gradske lokacije, u Parku Stara Trešnjevka i na Starom placu u Dubravi, Kvartovsko kino kroz odabrani flmski program tematizirat će povijest Dubrave i Trešnjevke, ali i otvoriti prostor za diskusiju o procesima prostornih transformacija.

Spomenimo da kroz višegodišnje istraživačke projekte lokalnih i stranih umjetnika, niz intervencija u javnom prostoru, radionički program i produkciju pisanih sadržaja, Natrag na trg! problematizira ulogu trga u današnjem gradu, te se u vremenu kada trgovi svjetskih metropola redovito dospijevaju u središte javnog interesa kao poprišta samoorganiziranih borbi protiv vladajućeg poretka, pita o mogućnostima repolitizacije ove urbanističke jedinice u lokalnom kontestku.

Projekt se realizira uz podršku Centra za kulturu Trešnjevka i Dječjeg kazališta Dubrava


www.skole.hr