2008-02-27 00:00:00

Leonardo i šah
Ovih su dana stručnjaci utvrdili da bi ilustracije pronađene prošle godine u davno izgubljenom rukopisu o pravilima igre šah mogle pripadati slavnom slikaru Leonardu da Vinciju.
Naime, poznato je da je Leonardo bio dobar prijatelj talijanskog matematičara i franjevca Luce Paciolija koji je autor spomenutog rukopisa. Pacioli je knjigu napisao davne 1500. godine i to kao zbirku zagonetaka pod nazivom "De ludo shcaccorum".

Rukopis sadrži 48 stranica pažljivo crtanih dijagrama, od kojih svaki predstavlja mogući scenarij partije šaha. Stručnjaci su poprilično uvjereni kako su ilustracijeu tom rukopisu nastale od ruke čuvenog Leonarda da Vincija, ali su ipak od američkih kolega zatražili posebnu neovisnu procjenu.

Pacioli i Leonardo su surađivali od 1500. godine kada su međusobno dopunjavali svoja djela i istraživanja. Danas znamo da je Leonardo poznavao šah te da ga je možda i igrao jer ga je detaljno opisao u jednom svom rukopisu.

Vjeruje se da je ovo jedina preostala kopija knjige "De ludo shcaccorum", a ako ju je zaista ilustrirao Da Vinci postat će, naravno, neprocjenjiva.

www.skole.hr