2014-08-14 09:09:33

Na 52. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece 93 filma

U natjecateljskom programu 52. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koja se od 25. do 28. rujna održava u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu, bit će prikazana 93 dječja filmska ostvarenja, priopćio je Hrvatski filmski savez (HFS).

Njih je među ukupno 144 prijavljena filma mladih autora odabrala selekcijska komisija u sastavu Simon Bogojević Narath, Čejen Černić, Maja Flego, Boris Poljak i Slaven Zečević.

"Broj prijavljenih ostvarenja svjedoči o kvaliteti rada u području dječjeg filmskog stvaralaštva, kao dijela medijskog obrazovanja za koji se Hrvatski filmski savez kao priređivač Revije konstantno zalaže", ističe se u priopćenju.

Prijavljeni filmovi pristigli su iz svih dijelova Hrvatske, a u ovogodišnji natjecateljski program uvrštena su ostvarenja iz Čakovca, Donjih Kukuruzara, Dugog Sela, Fužina, Gračaca, Koprivnice, Korčule, Luke, Ivanovca, Macinca, Male Subotice, Orehovca, Osijeka, Rijeke, Sesveta, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Varaždina, Velike Gorice, Vrbovca, Vrbnika, Šipana, Zadra, Zagreba i Zaprešića.

Najagilnije skupine stižu iz Varaždina, čiji Filmsko-kreativni studio Vanima sudjeluje s čak dvadeset uvrštenih filmova; Zaprešića, čiji je Foto kino video klub Zaprešić s devet filmova u programu, te Čakovca i Zagreba (Škola animiranog filma Čakovec i Narodno sveučilište Dubrava s po sedam selektiranih filmova).

Kao i posljednjih godina, najzastupljenija je produkcija animiranih filmova, koji s čak 49 uvrštenih naslova obuhvaćaju više od polovice programa. Slijede dokumentarni i igrani filmovi s po šesnaest naslova, tv reportaža (osam naslova), te već godinama najslabije zastupljena otvorena kategorija, sa samo četiri naslova.

U žiri djece ove su godine, osim malih Čakovčana, uvršteni i mladi filmaši iz Makedonije, Turske, Italije i Armenije, čime će dječja Revija dobiva i međunarodni karakter.

Uz filmske projekcije, revijski sadržaji obogaćeni su održavanjem okruglog stola za voditelje filmskih i videodružina, razgovorom djece s članovima ocjenjivačkog suda, filmskim retrospektivama i različitim radionicama, a ove će se godine održati i Seminarsko-radionički program medijske pedagogije za voditelje filmskih družina iz regije (Hrvatske, Mađarske, Srbije i Slovenije) poduprijet od strane Agencija za mobilnost i programe EU, odnosno programa Erasmus+.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Održava se uz priređivačku pomoć Filmsko-kreativnog studija Vanima iz Varaždina, Osnovne škole Martijanec iz Martijanca i Škole animiranog filma Čakovec iz Čakovca.


www.skole.hr