2008-02-29 00:00:00

Otvorena banka matičnih stanica
U Zavodu za kliničku transfuziologiju KBC-a Zagreb otvorena je prva banka matičnih stanica za osobne potrebe.
U njoj će roditelji moći pohraniti matične stanice iz pupkovine svojeg novorođenčeta kako bi u slučaju potrebe bile korištene u liječenju određenih bolesti.

Zanimanje za pohranu krvi iz pupkovine je veliko, a dosad je pohranjeno 85 uzoraka koji se čuvaju u tekućem dušiku na temperaturi od minus 196 Celzijevih stupnjeva. Uzorci se čuvaju do punoljetnosti djeteta, koje zatim samo odlučuje hoće li i dalje biti pohranjeni.

Ravnatelj KBC-a Zagreb akademik Željko Reiner istaknuo je da je otvaranje banke znatno olakšano zahvaljujući Zakladi Ana Rukavina. Ta je Zaklada uredila prostor i nabavila veći dio opreme za prvu javnu banku krvi iz pupkovine, koja je počela s radom u ožujku prošle godine.

Matične stanice iz pupkovine ili umbilikalna krv mogu pomoći u liječenju 70-ak bolesti, najčešće u liječenju leukemije, ali i kod nasljednih bolesti kao što su poremećaj sinteze hemoglobina, bolesti metabolizma te poremećaja imunološkog sustava.

Voditeljica banke matičnih stanica za osobne potrebe, dr. Branka Golubić Čepulić, istaknula je kako veliko zanimanje za pohranom krvi iz pupkovine vlada zbog toga što su rezultati liječenja iz godine u godinu sve bolji. Smatra kako je za očekivati da će razvoj biotehnologije u budućnosti omogućiti da se iz matičnih stanica razvijaju tkiva i organi za presađivanje.vijest je djelomično preuzeta od Hrvatske radiotelevizije

www.skole.hr