2008-03-06 00:00:00

Premijera predstave „Baukač ili o strahu“
U kazalištu Mala scena 17. i 18. užujka 2008. u 19 sati praizvest će se nova predstava za djecu „Baukač ili o strahu“. 
Redatelj Ivica Šimić, jedan od vodećih mladih dramaturga Ivor Martinić i glumci 4. godine ADU Tomislav Krstanović i Anastasija Jankovska zajedničkim su radom, služeći se glumačkim improvizacijama, napravili predstavu na temu straha u djece, inspirirane likom Baukača. Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkina Mirjana Zagorec, za scenski pokret je zadužena Larisa Lipovac, a skladatelj je Alen Kraljić.

Baukač je onaj tajanstveni stanovnik ormara i ispodkrevetnog mraka, proizvođač šumskih sjena i nepoznatih zvukova kojeg nitko nikada nije vidio, a koji je glavni krivac za dječje strahove. On živi i u bajkama i pričama i pretvara se u čudovišna bića, u vukove i ostale životinje, u divove, duhove i vještice. Čistom i duhovitom igrom, predstava pokušava demistificirati neke od najčešćih dječjih strahova, naučiti djecu kako su strahovi sastavni dio života i odrastanja i pomoći im da se oslobode straha prolazeći kroza nj. Ona šalje poruku djeci kako su strahovi normalni i kako ih se može i mora moći pobijediti i kako se s njima može živjeti.

U pripremi predstave proveli smo istraživanje među djecom u DV Zrno na zagrebačkoj Ferenčici, putem kojeg smo došli do dječjih razmišljanja na temu straha. Također, zahvaljujemo psihologinji i pedagoginji u DV Zrno, koje su nam pomogle savjetima i stručnom literaturom.

“Baukač ili o strahu predstava je koja na najbolji način pokazuje i daje mogućnost i neke odgovore na pitanja što bi kazalište za djecu trebalo biti i kojim to sredstvima komunicirati s djecom. Naš je odgovor jasan: preko emocija, razumijevajući problem, suočavajući se s problemom i rješavajući ga. Na taj način možemo pristupiti bilo kojem problemu dječje egzistencije i o njemu kroz kazalište progovoriti. Tako ćemo uspostaviti pravu i iskrenu komunikaciju s djetetom i pomoći mu da se lakše snađe u ovom velikom svijetu koji ga okružuje.”, rekao je redatelj Šimić.

Predstava je namijenjena djeci od 4 godine na više, a može se pogledati 29.3. u 17 sati i 12.4. u 17 sati. Rezervacije se mogu izvršiti online na www.mala-scena.hr i telefonski na  468 3352.

www.skole.hr