2014-10-03 12:28:26

Stručni skup "Knjižnica - središte znanja i zabave"

Deseti stručni skup 'Knjižnica – središte znanja i zabave' počeo je danas, 3. listopada 2014. godine, u karlovačkoj Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića, a ove je godine tema 'Na mladima svijet ostaje'. Programi za senzibilizaciju mladih za umjetničke i kulturne programe te za one vezane uz knjižnice i čitanje danas su važniji nego ikad, istaknula je voditeljica programa 'Ruksak pun kulture' Maja Zrnčić, koja je sudionike dvodnevnoga skupa pozdravila u ime ministrice kulture Andreje Zlatar-Violić.

Pritom je napomenula da su ministarstva kulture i znanosti, obrazovanja i sporta sada 'u drugoj trećini izrade nacionalne strategije za poticanje čitanja'.

Stručni skup, s osamdeset sudionika i dvanaest predavanja aktivnih stručnjaka s područja knjižničarstva, pedagogije, sociologije i psihologije iz Slovenije i Hrvatske, organiziraju karlovačka knjižnica, kao središnja knjižnica Slovenaca u Hrvatskoj, i Knjižnica Mirana Jarca iz Novoga Mesta.

Narodne knjižnice u sklopu ukupnoga knjižničnog sustava pripadaju 'najdemokratskijim' knjižnicama s obzirom na to da su ostale knjižnice okrenute ciljanim skupinama, rekla je Seiter-Šverko, napominjući da NSK, primjerice, nije primarno posudbena knjižnica, nego služi čuvanju kulturne baštine koja je ondje dostupna studentima i znanstvenicima.
 
No, treba naglasiti da su Hrvati kao narod u prošlom stoljeću gradili dvije velebne zgrade za nacionalnu knjižnicu, onu u kojoj je danas Državni arhiv i novu, sadašnji NSK, a sada u 21. stoljeću gradimo i treću - digitalnu knjižnicu, istaknula je ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko.

'Digitalna je knjižnica put prema mladima, put otvaranja prema svim novim formama i medijima, a knjižnice ostaju onaj autentični i vjerodostojan izvor informacija, kao uvijek. Danas, kada na internetskim tražilicama možemo pronaći sve informacije, još je važniji naš rad katalogizacije i klasifikacije, što su alati koji vode autentičnosti informacije i vrednovanju građe', rekla je Seiter-Šverko.

Ravnateljica karlovačke knjižnice Frida Biščan rekla je da su ti jedinstveni stručni skupovi rezultat i dugogodišnje suradnje dviju knjižnica iz dviju država jer je karlovačka knjižnica središnja knjižnica za Slovence u Hrvatskoj već 21 godinu. Dodala je da su ovog proljeća dvije knjižnice potpisale sporazum o kulturnoj suradnji koji će dodatno pridonijeti njihovu razvoju te promidžbi hrvatske kulture u Sloveniji i slovenske kulture u Hrvatskoj.

Ona od ovogodišnjeg skupa 'Knjižnica – središte znanja i zabave' očekuje bolji uvid u ono što je mladima potrebno i što im društvo mora osigurati te kako knjižnica može pomoći obiteljima da što bolje i što kvalitetnije iskoriste svoje slobodno vrijeme. Također očekuje da ih knjižnice kroz promidžbu čitanja upute na to da je druženje članova jedne obitelji uz knjigu kvalitetan način druženja.


www.skole.hr