2014-10-09 10:46:48

Prehrana školaraca i obrazovanje roditelja

Djeca visokoobrazovanih roditelja konzumiraju više povrća i manje zaslađenih napitaka, prema rezultatima novog kanadskog istraživanja. Unatoč tome, kada je u pitanju zdrava prehrana u školi općenito, sva djeca pomalo podbacuju. 

U istraživanju je ispitano gotovo 1 000 učenika od petog do osmog razreda te je procijenjena njihova prehrana na putu prema školi, tijekom boravka u njoj te na putu od škole do doma. 

Za djecu roditelja koji su nastavili obrazovanje nakon srednje škole, primijećena je 85 % veća vjerojatnost konzumacije povrća tijekom radnih dana u usporedbi s djecom čiji su roditelji školovanje prekinuli nakon završene srednje škole ili ranije. Također, za djecu obrazovanijih roditelja bila je 67 % manja vjerojatnost ispijanja zaslađenih napitaka. 

Autori naglašavaju da se razlozi primijećenih razlika mogu samo nagađati – vjerojatno ekonomski status igra bitnu ulogu. No, nadodaju i da se čini da ni imućnije obitelji ne donose uvijek zdravije odluke. 

Zapaženo je i da većina djece, bez obzira na socioekonomski status, ne unosi dovoljno mliječnih proizvoda i cjelovitih žitarica te se radije odlučuje za „nezdravu“ hranu poput čipsa i prženih krumpirića. Općenito, manje od polovice djece izjavilo je da jede voće, povrće, cjelovite žitarice ili niskomasne mliječne proizvode. 17 % je priopćilo da jede brzu hranu, 20 % grickalice, a 31 % školaraca izjavilo je da konzumira zaslađena pića. 15 % u školi je bilo gladno. 

Izvor: University of British Columbia

 

 

Tekst je prenesen sa stranice Vitamini.hr


www.skole.hr