2014-10-09 11:36:25

Koncepcije, ideje i uloga novih medija u knjižnicama

Od 20.11. - 21.11.2014. će se u Goethe-Institut Kroatien u Zagrebu održati radionica “update. knjižnica za mlade i mlađe odrasle“ na njemačkom jeziku uz simultani prijevod. Gradska knjižnica u Münchenu 2012. je godine predstavila program “update. jung & erwachsen“ namijenjen mladima i mlađim odraslima za koje knjižnica više nije samo mjesto posudbe knjiga, već mjesto na kojem mogu igrati računalne igre, otkrivati filmove i televizijske serije, slušati glazbu i čitati stripove, knjige, časopise i družiti se s prijateljima.

„Update“ osim toga nudi raznolika događanja (čitanja, filmske večeri i rasprave) te radionice na kojima obično gostuju umjetnici različitih profila.    
 
Knjižnice Goethe-Instituta u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu po šesti put organiziraju radionicu za knjižničarke i knjižničare iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, na kojoj će im voditeljice Raphaela Müller i Astrid Meckl iz Gradske knjižnice u Münchenu predstaviti upravo projekt „update .jung & erwachsen“. Voditeljice će osim o samom projektu govoriti i o korištenju creative commonsa, o ulozi audiovizualnih (igraćih konzola, zvučnih knjiga, blu-raya i DVD-a) i tiskanih medija (knjiga i časopisa) u svakodnevnom životu mladih.

Osim toga će sudionici na vlastitim projektima moći praktično naučiti i uvježbati vještine rukovanja programima za snimanje i obradu slika i filmova te na taj način naučiti koristiti programe kao što su Gimp, Windows Movie Maker i Audacity.

Raphaela Müller studira na Visokoj školi za tehniku, gospodarstvo i kulturu u Leipzigu. Od 2009. godine radi u Gradskoj knjižnici München a od 2012. godine odgovorna je za program „update. jung & erwachsen“ (za knjižnični fond, događanja i koncepte).

Astrid Meckl studira na Visokoj školi za medije u Stuttgartu, od 2001. godine radi u Gradskoj knjižnici München. Najprije je bila zadužena za elektroničke usluge, od 2014. godine radi u programskom odjelu gdje je zadužena za događanja i odnose s javnošću.

Goethe-Institut Kroatien za šestero knjižničara i knjižničarki  iz Hrvatske omogućava sudjelovanje na radionici te preuzima putne troškove i troškove smještaja u Zagrebu.

Prijave i informacije do 20.10.2014. na e-mail bib@zagreb.goethe.org i broj telefona 01 6195 000.

 

Tekst je prenesen s internetskih stranica Goethe instituta.


www.skole.hr