2014-10-10 08:19:21

Zagrebački arheološki muzej gostuje u Španjolskoj

Arheološki muzej u Zagrebu pripremio je veliku izložbu o Japodima, popraćenu opsežnim katalogom na francuskom i katalonskom jeziku, koja je nakon predstavljanja u Lattesu, početkom listopada otvorena u Arheološkom muzeju Katalonije, gdje ostaje do ožujka 2015. godine.

Cilj izložbe je prikazati široj publici tu, izvan uskih stručnih krugova, slabo poznatu kulturnu i etničku skupinu čije kulturno bogatstvo nedvojbeno zaslužuje pažnju, tim više što Japodima nikad dosad nije bila posvećena velika tematska izložba. Sveukupno je predstavljeno 218 artefakata iz fundusa Pretpovijesne i Numizmatičke zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu, točnije 173 predmeta i 45 komada novca.
 
Japodi (Iapodes, Iapydes) su pretpovijesna populacija koja je obitavala u prostoru omeđenom rijekama Kupom i Unom te Velebitom. Njihov teritorij bi dakle odgovarao današnjem prostoru Like, Korduna i Pounja. Osim što se učestalo spominju u antičkim izvorima, zahvaljujući dugogodišnjim arheološkim istraživanjima, započetima joj u 19. stoljeću,  dobro nam je poznata i njihova baština. Arheološki gledano, Japode možemo pratiti od kraja brončanog doba sve do rimskih osvajanja i uspostave rimske vlasti na našem prostoru krajem 1. st. pr. Kr. Iako se način života tih brđana i stočara u njihovim gradinskim naseljima u osnovi nije pretjerano razlikovao od njima srodnih populacija, umjetnički izričaj, a po svemu sudeći i duhovnost, odražavaju jedan poseban svijet. Naime, predmeti pronađeni u njihovim nekropolama, koje su ujedno i najbolje istraženi dio njihove materijalne ostavštine, ocrtavaju narod u mnogo čemu različit od svojih prvih susjeda, Kelta, Liburna, te raznoraznih paleobalkanskih populacija koje često, ne nužno i točno, svodimo pod zajednički naziv Iliri.
 
Arheološki muzej u Zagrebu sudjeluje, kao jedan od tri partnera, u europskom projektu 'Arheologija i kulture željeznog doba u Europi' (ARCHÉOLOGIE et CULTURES de l'ÂGE du FER en EUROPE – ArCAFE). Riječ je o projektu financiranom od strane Europske Unije, u sklopu programa CULTURE 2007-2013, kojem je cilj približiti arheološku baštinu europskog željeznog doba širokoj publici. Projekt ArCAFE se temelji na dvije izložbe, edukativnoj kompjuterskoj simulaciji arheoloških istraživanja te razmjeni studenata i srednjoškolaca između tri uključene države (Francuska, Španjolska i Hrvatska).  U tom smislu dogovoreno je i gostovanje izložbe o Iberima, narodu koji je naseljavao jugoistok Pirinejskog poluotoka prije dolaska indoeuropskih naroda.  Izložba će se moći vidjeti tijekom iduće godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu.


www.skole.hr